Rendteremtés vagy kirekesztés?

Korlátozzák a koldulást, és a közterületek rendjét biztosító rendeletet fogadott el az V. kerület. Az otthontalanokat segítő szervezet szerint ez a hajléktalanok ellen irányul.

A közterületi rend és a szélvédett zug iránti igény ütközött tegnap az Erzsébet téren, a Belváros polgármesteri hivatalában. Mindkettő erős igény. Az egyiket a képviselők és a polgármester fogalmazta meg a város szívében élők és az oda látogatók nevében, a másikat pedig az Utca Embere Önkéntes Hálózat tagjai a hajléktalanok és koldusok védelmében. A kerület ugyanis éppen egy - többek között - hajléktalankérdést szabályozó rendeletet tárgyalt. A jogszabályt egyébként végül ellenszavazat nélkül fogadták el. A rendelkezés szerint január 1-jétől tilos a Belvárosban a zaklató jellegű, továbbá a gyermekkel történő koldulás, a szemetelés, a játszótéri dohányzás és a cigarettacsikk közterületen történő eldobása.

A civil szervezet ezt elfogadhatatlannak tartja, mondván, hogy most arra készülnek a Belvárosban, amit megtettek Angyalföldön, Szegeden és Kaposváron, vagyis kiűzik és kitiltják azokat a városrész területéről, akik utcákon, tereken, parkokban, kapualjakban vagy árkádok alatt, azaz közterületeken húznák meg magukat. A testületi ülés időpontjához igazította demonstrációját az Utca Embere, odavonzva ezzel a létszámát tekintve őket jelentősen felülmúló sajtót.

Hogy Rogán Antal, a kerület polgármestere megoldani szeretné a helyzetet, megértetni álláspontjukat az ellenzőkkel és a közvéleménnyel, azt azzal is mutatta, ahogyan a helyzetet kezelte. Személyesen jelent meg az épület előtt, beinvitálva a megjelenteket, hogy asztalhoz ülve, lehiggadva ismertessék egymással nézeteiket, és közösen keressenek választ a kérdésre, de legalább beszéljenek a dologról. Az Utca Embere Hálózat szerint ugyanis a szabályozás kirekesztő szándékú, és mint ilyen, alkotmányosan aggályos, a koldulás általános tiltása pedig - mint a szabadságjogok indokolatlan korlátozása - elfogadhatatlan, és "semmi másra nem szolgál, mint a nincstelenek a jobb módúak által lakott városrészekből való kitiltására". Misetics Bálint, a hálózat munkatársa szerint a polgármester "a Belváros rossznak vélt bűnügyi statisztikáit összemossa a hajléktalansággal, és azokat a hajléktalan emberek üldözésével akarja javítani".

Ezzel szemben a polgármester elmondta, hogy ez a rendelet nem valakik ellen szól. Ők a kerületben elhatározták a zöldfelületek védelmét, a játszóterek biztonságának megóvását, a szemetelés megszüntetését. "Kétféle szabályozást nem lehet alkotni. Ha a Belvárosban mindenkitől elvárjuk, hogy az utcán ne szemeteljen, kutyája után a kutyapiszkot szedje fel, ha a tüntetőktől elvárjuk, hogy ne alakítsanak ki sátortábort a Kossuth téren, akkor ugyanezeket a szigorú szabályokat mindenkivel szemben érvényesítenünk kell." Ugyankkor álságos megközelítésnek tartja, hogy az otthontalan embereket nem szabad eltávolítani a közterületekről, de maradhatnak megfagyni az utcán.

A polgármester azt is elmondta, hogy a kerület szociális érzékenységét nem kell rajtuk számon kérni. Az Oltalom Karitatív Egyesületen keresztül évente csaknem nyolcmillió forintot fordítanak hajléktalanellátásra, ezt az összeget jövőre 25 millióra emelik, és a szélesebb körű ellátás érdekében szeretnének szerződést kötni a Máltai Szeretetszolgálattal.

Az Utca Embere Hálózat munkatársa a belvárosi állapotokat érzékeltetendő egy hétfői esetre emlékeztetett, amikor nyolc rendőr és közterület-felügyelő ebrudalt ki két hajléktalant egy kapualjból. A polgármester megígérte, hogy szívesen együttműködik a civil szervezettel. Most például az ő észrevételük alapján pontosították a rendelet tervezetét, amelyben általános koldulás helyett csak a zaklató kéregetést tiltják. A hivatal jelzésüket is várja, ha a Hold utcai esethez hasonló méltánytalanságot tapasztalnak.

A felek végül nem jutottak semmire.

Rogán Antal és Misetics Bálint vitája a hivatalban folytatódott
Rogán Antal és Misetics Bálint vitája a hivatalban folytatódott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.