A PDSZ csatlakozik a Liga által meghirdetett sztrájkhoz

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csatlakozik a Liga Szakszervezetek december 17-ére meghirdetett sztrájkjához, amit az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának napjára időzítettek. Ezt Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke jelentette be pénteken Budapesten, a Magyarországi Református Egyház zsinatának kezdeményezésére létrejött intézményvezetői értekezleten.

Mint emlékeztetett, a több ágazatra kiterjedő sztrájkot az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja elleni tiltakozásul hirdette meg a Liga Szakszervezetek elnöke. Csatlakozásuk magyarázatául Kerpen Gábor elmondta: megnövekvő feladataikat kevesebb fizetésért látják el a pedagógusok. Mint megjegyezte, az is egyedülálló, hogy a pedagógusok túlmunkáját nem fizetik ki. A túlterheltséget illusztrálva ismertette, hogy az intézményvezetőknek "öt diplomával kellene rendelkezniük" ahhoz, hogy lelkiismeretesen elláthassák munkájukat a jelenlegi követelményekhez igazodva.

Ezzel szemben - mint mondta - a kormány azt állítja, hogy Magyarországon kevesebb gyermek jut egy pedagógusra, mint az európai uniós átlag. Ezt elemezve Kerpen Gábor megjegyezte, hogy a statisztika talán ezt mutatja, ám a magyarországi tanároknak sokkal kiterjedtebb feladatkörük van, mint nyugat-európai kollégáiknak. Kerpen Gábor szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy "a tanárok iránt ne éledjen szimpátia a társadalom részéről", mert azt sugalmazzák, hogy ők így is keveset dolgoznak a pénzükért. Ezzel összefüggésben kijelentette, hogy a kormány az inflációt alulmúlva mindössze 3,5 százalékos béremelést akart megadni a pedagógusoknak, ám átlagosan öt százalékot sikerült elérniük, amelyről jövő csütörtökön írják alá a megállapodást.

Kerpen Gábor rámutatott, hogy az általános iskolák 1-2. és 5-6. osztályában csökken az állami normatíva, amit a gyerekek után az állam fizet. A további romló folyamatok megakadályozása érdekében az önkormányzati szövetségeket a kormánnyal szembeni nyomásgyakorlásra hívta fel. A forráskivonás ugyanis az oktatás színvonalának csökkenését, az iskolák bezárását jelenti és az sem jelentene megoldás erre, ha kötelező lakóhely szerinti iskolaválasztást írna elő a kormány - tudatta.

Fóti Ákos egyetemi tanár, a Magyar Pedagógus Szövetség képviseletében ehhez kapcsolódóan megemlítette, hogy a felsőoktatásban az "erkölcsi, fizikai, szellemi képessége" egyaránt csökkent a hallgatóknak. Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház oktatási irodavezetője megjegyezte, hogy az egyházi fenntartású oktatási intézmények számára sincs biztosítva a 13. havi illetmény folyósítása, mert erre a jogszabályok alakulása folytán nem kérhettek az államtól támogatást. Ezzel együtt nem biztos, hogy tudják garantálni a szakmai előmenetellel járó fizetésemelést sem. Bizonytalan a sorsa a jubileumi jutalmaknak és a pedagógusok lakáscélú hitelfelvételi állami garanciájának is - közölte.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.