Nem lesz női kvóta

Nem lesz női kvóta - a T. Ház elutasította a liberális javaslatot. Nőszervezetek piros lapokkal, füttyel tiltakoztak a döntés ellen.

Füttyszó, piros lapok - a tegnapi parlamenti ülésen a karzaton számos nőszervezet, köztük a Nőszirom Egyesület vagy a Nők a Médiában Egyesület tiltakozott így, amikor az Országgyűlés elutasította a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet két szabad demokrata képviselő, Sándor Klára és Magyar Bálint terjesztett a T. Ház elé.

A liberális képviselők javaslata azt célozta, hogy a pártlistán szereplő képviselőjelöltek közül "minden esetben a másik nem képviselője kövesse az egyiket, vagyis egy férfi-egy nő" legyen a sorrend. A törvényjavaslat elfogadása esetén az is kötelező lett volna a pártokra, hogy ha egy listás képviselő kiesett volna, akkor egy vele azonos nemű jelöltet kellett volna a helyére delegálni. A tegnapi szavazás során az Országgyűlés végül 132 szavazattal, 97 nem és 118 tartózkodás (udvarias nem) ellenében utasította el a nőikvóta-javaslatot. Perceknek kellett eltelniük ahhoz, hogy a karzaton lévő hölgyek érzelmileg feldolgozzák a történteket.

Már délután a parlamenti folyosókon is azt valószínűsítették szocialista és fideszes képviselők, hogy Sándor Klára és Magyar Bálint kvótás javaslata "nem megy át", azaz nem lesz meg az elfogadásához szükséges, a jelen lévő képviselők kétharmadának támogató voksa. A szavazást megelőzően már tudni lehetett, hogy az SZDSZ-frakció kötelezően igennel, az MDF és a KDNP pedig nemmel szavaz. A szocialista és fideszes képviselők viszont a lelkiismeretük szerint voksolhattak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a miniszterek igennel voksoltak, miként Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető is. A másik oldalon a fideszesek közül Orbán Viktor, Navracsics Tibor s mások mellett Pelczné Gáll Ildikó is megszavazta a női kvótára vonatkozó előterjesztést, de sokan nemmel voksoltak, illetve tartózkodtak. A Fidesz egyik vezető politikusa munkatársunknak azzal érvelt, hogy szerinte egyik párt sem szerette volna megkockáztatni azt, hogy ha nem a kötelező kvótának megfelelően jelölnek képviselőket, akkor nem állíthattak volna pártlistát. Az MDF elnöke, Dávid Ibolya is rendre ostorozta a női kvóta intézményét, álkérdésnek nevezve, s "politikai hógolyót" emlegetve. Sándor Klára viszont arra emlékeztetett a szavazás napján épp a Népszabadságban megjelent cikkében, hogy mások mellett Göncz Árpád, Törőcsik Mari, Mészáros Márta, Esterházy Péter, Polgár Judit és Kocsis Zoltán is a női kvóta mellett szállt síkra. Egy ilyen törvény elfogadása esetén ugyanis a mostani, meglehetősen aránytalan helyzet megváltozott volna: pártlistákról 210 képviselő szerezhet mandátumot a T. Házban, a papírforma szerint tehát 105 hölgy képviselő garantáltan helyet kapott volna a képviselők között. Sándor Klára és Magyar Bálint egyébként a tegnapi szavazás előtt jelezte, hogy elutasítás esetén is folytatják a "küzdelmet".

Tegnap a T. Ház leszavazta Sándor Klára és Magyar Bálint egy másik, az alkotmány módosítására és a kormány összetételére tett javaslatát, amely azt célozta, hogy a mindenkori kormányban legalább egyharmad arányban legyen női vagy férfi miniszter. Ezt az alkotmánymódosítást Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Szekeres Imre és Ujhelyi István megszavazta, Hiller István, Lamperth Mónika, Veres János, Vadai Ágnes, Juhász Ferenc viszont - más szocialista honatyák mellett - elutasította.

Fodor Gábor népszavazást javasol Tokaj-Hegyalján


Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter tegnap a parlamentben helyi népszavazás megtartását vetette fel a Szerencsre tervezett erőmű felépítése ügyében. A minisztert Katona Kálmán (MDF) interpellálta a Tokaj-Hegyaljára tervezett szalmatüzelésű erőmű építése kapcsán. Fodor közölte, hogy az erőművel kapcsolatos engedélyezési eljárások jogszerűen folytak le, de ebből még nem következik, hogy az erőművet meg is kellene építeni. Ha a procedúrák jogszerűek, egy politikus már nem avatkozhat közbe. Katona szerint a miniszternek nem népszavazást kellene javasolnia, hanem azt kellene megvizsgálnia, hogy megfelelőek-e az adott törvények. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.