Pécsi félelmek

A hét végén távozott posztjáról Méhes Márton, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt művészeti igazgatója. Az artdirektor azért mondott le, mert a pécsi közgyűlés "megnyirbálta" döntési jogkörét. Tavaly decemberben a pécsi képviselő-testület Méhest bízta meg a 2010-es esztendő, valamint a felvezető évek programjának összeállításával. A közelmúltban viszont a közgyűlés úgy határozott, hogy a programok fölött Mészáros András, az EKF főigazgatója mondja ki a döntő szót (nota bene: főigazgató). Méhes gondolkodott pár napig az új helyzeten, aztán úgy határozott, hogy nem kér belőle. Az artdirektor az ötödik olyan vezetője az EKF intézményrendszerének, aki idő előtt távozott posztjáról. Mindez a kívülállóknak azt sugallhatja, hogy rosszul áll az EKF szénája.

Nos, az előző négy vezetőváltás valóban arról szólt, hogy Pécs EKF-előkészületei akadoznak, Méhes távozásának viszont más a mögöttese. Ezúttal egy hatalmi harc dőlt el. A főigazgatói posztra az idén tavasszal kinevezett Mészáros András ugyanis nem fogadta el a kettős vezetést, vagyis azt, hogy ő csak az EKF beruházásairól dönthet, s a programokba nincs beleszólása. Mészáros nem akart művészi kérdésekbe belefolyni, de ahhoz ragaszkodott, hogy gazdasági alapon ő mondja ki a programokról a végső szót. A szocialisták irányította pécsi közgyűlés a napokban teljesítette a főigazgató követelését. Aki ismeri a gazdasági társaságok működését, az tudja, hogy Mészáros nem kívánt szokatlant, hisz a kettős vezetés olyan, mint a kétfejű test: életképtelen.

Miért nem látta ezt be Méhes? Az EKF ügyeiben jártas helybéliek úgy vélik: nagyon is belátta ezt a művészeti igazgató, és nem sértődésből távozott, hanem azért, mert tudta, hogy a harc túlnőtt a személyén. Valójában nem Méhes és Mészáros birkózott egymással, hanem a kulturális tárca és Pécs városa. Méhes a minisztérium embere volt. Az EKF irányító stábja tartott attól, hogy a minisztérium Méhesen keresztül diktálja majd azt, hogy milyen programokra költhetők el az állami milliárdok. E szándéknak már mutatkoztak is jelei, s a 2008-as felvezető évben az EKF művészeti vezetője olyan programokat is támogatni kívánt, amelyeknek Pécshez aligha van közük: például a Gyulai Várszínház és a Művészetek Völgye. A pécsiek úgy gondolják, hogy ezek a rendezvények ne oly módon kapjanak állami forintokat, hogy a pénzt a pécsi EKF-től vonják el - ráadásul úgy, mintha azt a pénzt a pécsiek önként és dalolva ajánlották volna fel.

Az elmondottakból adódik, hogy az EKF pécsi vezérkara - bár kifelé ezt nem hangsúlyozza - győzelemként éli meg Méhes távozását. Persze a kulturális tárca és a kormány tehet még ellenlépést. Megállapíthatják - éppen az artdirektor távozására hivatkozva -, hogy az EKF előkészületei nem megfelelőek, ezért irányítsa kormánybiztos az előmunkálatokat. S akkor majd újra a fővárosból vezényelhetik az EKF intézményrendszerét és azt, hogy melyik programra jusson pénz. Pécsen tartanak ettől.

A történtek után várható, hogy a pécsi közgyűlés gyorsan dönt Méhes utódlásáról. Információink szerint olyan, az intézményi irányításban jártas, Pécshez hű művészt szeretnének erre a posztra, akit életműve és nemzetközi kapcsolatai támadhatatlanul hitelesítenek. Még a kormány előtt is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.