Meghalt Bácskai Tamás

A szocializmusban, a tervgazdaságban is polgári közgazdászként, a piacgazdaság híveként élt és gondolkodott a 82 éves korában elhunyt Bácskai Tamás. Széles közgazdasági és általános műveltsége, angol, francia, német és orosz nyelvismerete a kiemelkedő reformközgazdászok közé sorolta. Finom humora a nehézségeken is átsegítette - kivéve az utolsót. Amikor 2005 elején nyilvánosságra hozták, hogy az
'56-os forradalom után öt évig jelentett rokonairól, a lelkiismeret-furdalás, a nyilvános beismerés megtörte szellemi és testi erejét. Igaz, barátai és azok, akik - bár pályájukon sokat köszönhettek neki - az utóbbi években eltávolodtak tőle, nyilván eldöntötték magukban: családi tragédiaként, emberi gyöngeségként, magyar sorscsapásként, netán megbocsáthatatlan bűnként értékelik-e múltjának e szeletét.

Bár a színház is rendkívül vonzotta, jogásznak tanult, majd rövid könyvkiadói tevékenység után a Pénzügyminisztériumba került, aztán a Magyar Nemzeti Bankba, méghozzá 1968-ban, az új gazdasági mechanizmus évében. Egészen 1984-ig működött ott, abban az időszakban, amikor Magyarország csatlakozott a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz. A rendszerváltást követően a tőzsde szervezésében vett részt lelkesen. A Közgazdaság-tudományi Egyetemen 1951 után tanított, a pénzügyi tanszék munkáját is irányította. Hosszú éveken át a Nemzetközi Bankárképző Központ oktatási igazgatója volt. Az amerikai Indiana Egyetem és a svájci Sankt Gallen Főiskolán vendégprofesszorként oktatott, akárcsak a budapesti International Business Schoolban és a Western Maryland Egyetem budapesti tagozatán. A rádióban ismeretterjesztő műsorokban vendégeskedett. Munkásságának eredményét publikációk, könyvek, szakcikkek, egyetemi tankönyvek és jegyzetek őrzik meg az utókornak.(B. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.