Megint gyakrabban öl a kábítószer

Hazánk az európai éllovasok között van a fiatalok ecstasy-, és amfetaminfogyasztásában. A droggal összefüggő halálesetek 2003 óta gyakrabbak az EU-ban, de nem tudják, hogy miért.

Stabilizálódott Európában a kábítószerfogyasztás, ideértve a diszkódrognak számító kannabiszét (indiai kender) is. Csökkent a heroin használata. - A jó híreket azonban beárnyékolja a kokainfogyasztás növekedése, valamint a droggal összefüggő halálesetek újra növekvő tendenciája a 2003-ig tartó csökkenés után – mondta csütörtökön Wolfgang Götz, a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelő Központja (OETD) igazgatója, amikor Brüsszelben ismertették az európai uniós ügynökség éves jelentését. Az Európában mintegy hét-nyolcezer évi haláleset előtt a megfigyelőközpont is értetlenül áll. - A túladagolás megelőzésében továbbra sem sikerült egységes szemléletet kialakítani – áll a jelentésben. A halálesetek a lagnagyobb részt az ópiumszármazékokra vezethetőek vissza.

Magyarországon a könnyebb drogok vannak divatban – az intervénás fogyasztás a ciprusiakkal és a hollandokkal együtt a legalacsonyabbnak számít. Magyarországon a negyedik legalacsonyabb az ópiumtúladagolásban meghaltak aránya. Nem jelentős az LSD sem, a 15-24 évesek között azonban hazánk európai negyedik az ecstasy élvezetében (a korosztály négy százaléka fogyasztja), illetve az amfetaminszármazékoknál (három százalék.) Az indiai kendernél a magyar kamaszok és fiatal felnőttek európai kilencedikek (13 %) – a cseheknél csaknem minden harmadik fiatal él ezzel a droggal!

A terápiára újonnan jelentkezők közül a magyaroknál az egyik legnagyobb a kannabiszfogyasztók aránya. A jelentés éppen hazánk, Szlovákia, valamint az EU-n kívüli Norvégia esetében figyelmeztet itt a növekedésre, igaz, azzal, hogy a legfrissebb becselések tükrében ez azért nem látványos. A kendert mindenesetre a tagállamok felében házilag termesztik – miközben az ópium 92 %-a például Afganisztánból jön. Az 1999-2005 közötti időszakban megháromszorozódott az emiatt kezelést kérők száma.

Régóta nem megbélyegző már a fogyasztás! – világít rá az EU ügynöksége. A félmilliárd európai közül hetvenmillióan legalább egyszer kipróbálták már életükben a kannabiszt, tizenkétmillióan a kokaint, tizenegymillióan az amfetaminszármazékokat, 9,5 millióan pedig az “ex-et”. - Az “ecstasy” elsosorban diszkódrog, mert a pörgés érzése mellett hatását a társak keresése, az együttlét igénye, a zene hatására látomások kísérik – írja utóbbiról egy hazai szakember.

Tavalyelőtt rekordmennyiségű, 107 tonna kokaint foglaltak le Európában. Az évi négyszáz halálesetet előidéző szert 2006-ban mintegy 4,5 millióan fogyasztották a kontinensen, ami csaknem egymilliós növekedést jelent. A legtöbb kokainfüggő Spanyolországban és Hollandiában él.

Továbbra is probléma a drogfogyasztással összefüggő HIV-fertőzés: az intravénásan beadható szerek fogyasztói közül 100-200 ezren betegedtek már meg, tavalyelőtt 3500 új esetről szereztek tudomást Európában.

Brüsszel

Rekord kokainzsákmány Spanyolországban
Rekord kokainzsákmány Spanyolországban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.