Új liberális párt - több mint gondolatkísérlet?

Kis János filozófus nem tartja valóságtól elrugaszkodott ötletnek egy új liberális párt létrehozását. Bauer Tamás és Hack Péter sem. Ettől még nem biztos, hogy a párt megalakul.

Kis János, az SZDSZ volt elnöke - annak ellenére, hogy ő már évekkel korábban kilépett a pártból - a 2006-os választások előtt arra kérte a kiábrándult liberálisokat: ne maradjanak otthon, menjenek el és szavazzanak a Szabad Demokraták Szövetségére. A filozófus akkor még "nagyon-nagyon valószínűtlennek" tartotta, hogy az SZDSZ bukása esetén egy újonnan alakuló liberális párt a siker reményével indulhat 2010-ben.

Most máshogy látja. A Beszélő nemrégiben rendezett vitaestjén - a hallgatóság nem kis meglepetésére - kiderült: Kis János már nem gondolja életképtelen ötletnek egy új liberális formáció létrehozását, és azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy a majdani párt bejut a parlamentbe. Persze - tette hozzá - a következő választás még messze van.

Az új pártban Kis János nem akar szerepet vállalni, legalábbis politikai tisztséget nem töltene be. A vitafórum másik két vendége - az SZDSZ-ből szintén kilépett Bauer Tamás közgazdász és Hack Péter jogtudós - megengedőbben fogalmazott. Hack Péter szerint előbb el kell érni a folyóhoz, és ráérünk akkor eldönteni, átmegyünk-e a hídon, Bauer Tamás pedig kijelentette: ő "javíthatatlan". Értsd: ha úgy alakul, kész részt venni egy új liberális párt létrehozásában.

Bauer Tamás kérdésünkre közölte, hogy nincs tudomása konkrét pártalakítási kezdeményezésről. Ilyesmiről Hack Péter se hallott, tény viszont - mondta -, hogy sok a bizonytalan szavazó. Hack úgy érzi, még nincs itt a történelmi pillanat egy liberális párt megalakítására, de elképzelhető, hogy az "új iránti vágy eléri a kritikus tömeget".

Úgy fest, a pártalapítás tétjével mindenki tisztában van. Előfordulhat, hogy az új liberális erő mégsem lenne képes bekerülni a parlamentbe, de ahhoz elég szavazatot vinne el a szabad demokratáktól, hogy magával rántsa az SZDSZ-t. Aligha vitás, hogy ennek a Fidesz örülne.

Az SZDSZ mindig program alapján köt koalíciót - reagált Fodor Gábor liberális politikus pártja ügyvivőjének, Horn Gábornak arra a kijelentésére, hogy az SZDSZ be van szorítva abba a szerepbe, hogy csak az MSZP-vel tud szövetségre lépni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.