Ammóniamérgezést előzött meg a tatabányai katasztrófavédelem

Folyékony ammónia került a csapadékcsatornába Tatabányán a jégpálya karbantartása közben, a katasztrófavédelmi intézkedéseknek köszönhetően nem történt mérgezés - tájékoztatta az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség műszaki igazgatója az MTI-t vasárnap.


"A jégpályát üzemeltető Goldfitt Kft. munkásai a téli előkészületek közben nem voltak körültekintőek, ezért nagyobb mennyiségű folyékony ammónia szabadult ki a rendszerből. A mérgező anyagot a munkások vízzel beleverették a csatornanyílásba" - ismertette a szombaton délután történt eset körülményeit Horváth Lajos.

A szakember hozzátette, a csatornaszem magasabban volt, mint a szennyeződés, tehát az ammónia magától nem került volna a csatornába, amely a csapadékot közvetlenül az Által-érbe, onnan a tatai Öreg tóba vezeti.

Miután a környék utcáiból a lakók erős ammóniaszagot jelentettek, a katasztrófavédelem elzárta a csatornát, a rendszert átmosatták, és a szennyezett vizet szippantókocsival összegyűjtötték. A baleset következtében mérgezés nem történt.    A környezetvédelmi felügyelőség vasárnap újra vízmintákat vett a csatornából, ezek laboratóriumi elemzése jelenleg is folyik. Az üzemeltető ellen eljárást indítanak, és a bírságolás mellett valószínűleg kötelezik a költségek megtérítésére - mondta el a felügyelőség műszaki igazgatója.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.