Mádl Ferenc Wartburg-díjas

Az európai egyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért Mádl Ferenc volt magyar köztársasági elnököt tüntették ki az eisenachi Wartburg Alapítvány idei díjával.


A Wartburg-díjat (Wartburgpreis) 1992 óta évente ítéli oda a tekintélyes német alapítvány a nemzetközi, illetve hazai politikai és kulturális élet azon személyiségeinek, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak az európai országok közötti bizalom elmélyítéséhez és ezen keresztül az európai egyesülés előmozdításához.

A kitüntetést vasárnap, az Eisenach melletti Wartburg várának dísztermében adták át a volt magyar államfőnek. Jens Goebel, az alapítvány elnöke, türingiai kulturális miniszter hivatalos indoklásában egyebek között kiemelte: a 76 éves Mádl Ferenc annak idején egyik úttörője volt Magyarország európai integrációjának, az Európai Unióhoz történő csatlakozásának.

A kitüntetés kapcsán Mádl Ferenc az MTI-nek elmondta: a díjat annak a munkának az elismeréseként értékeli, amelyet szűkebb közössége, az ország javára  végzett. Úgy értékelte, hogy a kitüntetés egyben Magyarországnak is szól, személyén keresztül annak az országnak, amelynek - mint fogalmazott - hosszú időn keresztül európai ügyekben is közszolgája volt.

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban a korábbi államfő kiemelte a legutóbbi lisszaboni csúcstalálkozón elfogadott reformszerződés jelentőségét, amely megteremtette azokat a jogi, szervezeti és politikai feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az unió hatékonyabban működjön.  A volt köztársasági elnök külön utalt arra a  pénzügyi támogatásra, amelyhez a tagállamok - köztük Magyarország is -  jutnak. Ha Magyarország jól használja ki ezt a helyzetet, az uniós költségvetési támogatásokat, akkor ez nemcsak a gazdasági növekedést segítheti elő, hanem a politikai és erkölcsi integrációt is jelentősen erősítheti - jelentette ki.  

A lisszaboni szerződés  a legtöbb területen - gazdasági, külpolitikai, kulturális és biztonsági téren egyaránt - növelheti majd Európa erejét, becsületét, s jó hírnevét, s mindezen keresztül az emberek életminőségét - hangsúlyozta az MTI-nek Mádl Ferenc.  

A Wartburg-díjat tavaly Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék főügyésze kapta. A korábbi kitüntetettek között szerepelt egyebek között Roland Dumas egykori francia, Krzysztof Skubiszewski egykori lengyel és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, s két korábbi német államfő, Richard von Weizsa:cker és Roman Herzog is.

A díj 5000 eurós pénzjutalommal is jár.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.