Transzvesztita riportert küldött a német köztévé a szélsőjobboldali gyűlésre

Fehér térdzokni és blúz, szürke szoknya és kardigán, két oldalt befont szőke copfok - a Hitler-korszak leányszervezetét, a Bund Deutscher Mädels-t idéző öltözéket és frizurát viselt a tömegből nemcsak két méteres testmagassága miatt kitűnő riporter.

Olivia Jones-t az NDR német közszolgálati csatorna Extra 3 magazinja küldte ki tudósítani a szélsőjobboldali NPD alsó-szászországi kampánynyitójára. Az újnáci párt jövőre be akar jutni a hannoveri tartományi parlamentjébe, s Jones szerette volna megtudni, hogy miért kellene az idegengyűlölő propagandát folytató újbarnákra szavazni.

Az alsó-szászországi származású Jones az NPD-s tudósítással debütált tévériporterként, az Oliver Knöbel néven született 28 éves férfi ugyanis nem más, mint Németország egyik legismertebb transzvesztitája és ünnepelt Drag Queenje.

Az NDR a biztonság kedvéért két testőrt is adott a stáb mellé, de az erősen kisminkelt Jones-t - talán termete miatt - semmiféle bántódás sem érte. Pedig nem kímélte interjúalanyait, a többi között azt kérdezte a többségében megdöbbent arcot vágó férfiaktól: igaz-e, hogy klassznak találják Hitlert? Miért van olyan kevés nő a pártban, az NPD talán csak nem meleg férfiak titkos egyesülete?

- Mintha már láttam volna ezt a frizurát - fordult egy szemüveges fiatalemberhez, akinek lenyalt haja kísértetiesen idézte a Führerét. 

Az undorát fáradhatatlan kérdezősködésbe burkoló Jones nem igen kapott választ, az egyik kiszemelt interjúalany a választ azzal utasította el, hogy nem kíván brazil karneválban szerepelni. Az NPD tartományi listavezetőjével sem bizonyult beszédesnek. A pedagógus végzettségű Andreas Molau önmagát leplezte le, amikor olyan közhelyeket puffogtatott, hogy "változást akarnak a politikában", meg ők "a német érdekeket képviselik".

A négy perces riportot eddig több mint 150 ezren nézték meg a You Tube internetes portálon. Jones nemcsak a színpadi show-ban, hanem politikai szatírában is erős.

Keretbe: Bizonytalan időre el kellett halasztani az NPD-nek a hétvégére tervezett országos kongresszusát. A szélsőjobboldali párt egy oldenburgi rendezvénycsarnokot szemelt ki helyszínül, annak gazdája azonban nem volt hajlandó kiadni az épületet. Az NPD perelt, az alsó-szászországi tartományi bíróság viszont kimondta: miután magántulajdonról van szó, senkit sem lehet kötelezni, hogy ingatlanát politikai pártok céljaira átadja.

(Berlini tudósítónktól) 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.