A Szecska lesz hazánk jelképe Brüsszelben

Nem a Lánchíd, nem az Országház, hanem a budapesti Széchenyi-fürdő jeleníti majd meg Magyarországot a Mini-Europe brüsszeli élményparkban.

– "Bingó találat" lesz. Egyrészt a többi uniós tagország már annyi parlamentet, templomot, egyéb épületet állított fel, hogy amellett szürke maradna egy újabb. A "Szecska" viszont üde színfoltot jelent majd, animációs megoldással, a vízben sakkozó figuráival. Jó reklám lesz a budapesti, s általában a magyar fürdőkultúrának is. Ráadásul sokkal olcsóbb a kivitelezés, mint akár a Lánchíd, akár az Országház esetében – mondja a NOL-nak Urbányi Péter, a Magyar Turizmus Zrt. brüsszeli képviseletvezetője. Hozzáteszi: egyes országok kisebb, s így kevéssé látványos nevezetességeivel ellentétben a Széchenyi-fürdő makettje 48 négyzetmétert vesz majd fel, uralva ezzel az élménypark azon részét, ahol helyet kap.

A Mini-Europe a belga főváros északi részén, az Atomium és a Heysel-stadion környékén található, igen népszerű szórakoztatópark. Formailag semmi köze az Európai Unióhoz; a tagországok mégis jó lehetőséget látnak benne, hogy itt is népszerűsíthetik önmagukat. Két lehetőség van: egyrészt az őket megjelenítő makettet rábízhatják a Mini-Europe-ra – ám a ciprusi és a máltai tapasztalatok szerint ekkor kis büdzséből, halovány alkotás készül. A másik lehetőség, hogy az adott ország maga találja ki a makettet, ám ekkor a többletköltséget is állnia kell. A "Szecskát" a kifejezetten az erre az alkalomra szervezett Magyar Hét keretében, a tavasszal avatják majd fel. Urbányi Péter a költségekről nem nyilatkozhatott, de más forrásból úgy tudjuk: 200 ezer euróból (50 millió Ft) készül. Ebből 120 ezer euró (30 millió Ft) a Mini-Europe hozzájárulása, a többi a magyar büdzsét terheli, s három hazai minisztérium, illetve a Fővárosi Önkormányzat dobja össze. A makettet a Mini-Europe kivitelező cége készíti.

A tárcák korábban addig halogatták az előrelépést, hogy kezdett már kínossá válni Brüsszelben, Magyarországnak miért nincsen jelképe a parkban. (A hazain kívül csak szlovén és bolgár nevezetesség hiányzik.) Tavaly végül a Magyar Turizmus Zrt. ragadta magához a kezdeményezést. A megállapodás idén augusztusban született meg. Ezzel együtt nem Európa legnagyobb, eredetileg Czigler Győző tervei alapján készült fürdőkomplexuma lesz az első magyar vonatkozású szimbólum. A szlovákok a Lechner Ödön tervei alapján épült, s a belgiumi vonatkozásokkal is bíró Árpádházi Szent Erzsébetnek szentelt pozsonyi Kék Templomot állították. Romániai Dracula-kastély, a londoni Big Ben, a melki apátság, a párizsi Eiffel-torony, a pisai ferde torony is helyet kapott a Mini-Europe-ban. A "Szecskához" hasonló animációs látványosság a Vezúv makettje.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.