Orbán "a magyar rendszerváltás legnagyobb bajáról"

A magyar rendszerváltás legnagyobb baja, hogy nem volt igazán katartikus pillanata, "nincs startpont, és nehéz új startpontot teremteni" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Bajza szalonban tartott keddi kerekasztal-beszélgetésen.

Az egyebek mellett a Fidesz megalakulásának is otthont adó Bibó szakkollégium múltjáról Orbán Viktor mellett Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, valamint a rendezvény moderátora, Tellér Gyula szociológus beszélt a Magyar Írószövetség székházában.

Az emlékezés 1983-tól, a Bibó szakkollégium Ménesi útra költözésétől 1994-ig, a Horn-kormány győzelméig követte nyomon a Fideszt megalakító jogász- és közgazdásznemzedék szellemi és politikai eszmélkedésének történetét. Ebben a történetben Tellér Gyula kiemelt jelentőségű eseményként méltatta az 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén elmondott Orbán-beszédet, amelyről azonban maga Orbán Viktor - saját bevallása szerint - aggódva beszélt. Aggodalmának oka - mint mondta - az volt, hogy a magyar rendszerváltásnak "az a legnagyobb baja, hogy nem volt katartikus pillanata", így Nagy Imre újratemetése sem több egy "félpontnál". Ami 1989. június 16-án történt, így is "messze az emberek lelkébe hatoló esemény", "jobb híján máig ható jelentőségű pont", de "miután még nem állítottuk elő az újabb katartikus pontot, féltem ezt az egyet" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Kövér László és Orbán Viktor is egyetértett abban, hogy a Fidesz múltjának ebből a szakaszából a Fidesz liberálisainak 1993-as kiválása a leginkább sorsdöntő momentum. Mint hangsúlyozták, ennek az az oka, hogy akkor mutatkozott meg először a párt "rendkívül nagy szakítószilárdsága", főleg annak köszönhetően, hogy a párt akkor nem kettészakadt, hanem egyesek csupán "kiváltak" közülük.

Orbán Viktor szerint a mai MSZP és a mai SZDSZ szinte már csak egyetlen dologban tud egyetérteni: abban, hogy "két Fidesz jobb, mint egy". De 1993 óta egyre csak az derül ki a Fideszről, hogy bármilyen akciókat vezetnek is a megosztásukra, még mindig együtt van az a csapat, amelyikre még mindig "vár valami" - tette hozzá. A rendszerváltás katartikus pillanatának elmaradására utalva Orbán Viktor megjegyezte: "azért vagyunk itt, hogy amikor eljön ennek a katartikus pillanatnak a lehetősége, legyen itt néhány ember, aki felismeri a pillanatot". "Fundamentális változás fog megtörténni", és amikor ez megtörténik, nekünk készen kell állni - jelentette ki a volt miniszterelnök.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.