Siófok nem lesz Veszprém megye része

A siófoki kistérségi tanács megtárgyalta és egyhangúlag elutasította azt a Veszprém megyei kezdeményezést, hogy Siófok váltson megyét a környező településeivel együtt - nyilatkozta Balász Árpád Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn.

Az előzményekhez tartozik, hogy Balatonvilágos képviselő-testülete egy idén márciusban meghozott határozatával kezdeményezte Veszprém megye elhagyását és teljes közigazgatási területének Somogy megyéhez való csatlakoztatását  alapvetően közlekedési, egészségügyi ellátási és közoktatás-szervezési okokkal indokolva lépését. Leghamarabb 2010 októberében, a következő önkormányzati választás napján valósulhat meg a megyeváltás, amit somogyi közgyűlés egyhangúlag támogatott, míg a veszprémi közgyűlés 18 nem, 7 tartózkodás és 5 igen szavazattal elutasított.

Ezt követően, nyár végén a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő levélben kereste meg Siófok polgármesterét javaslatával, ami arról szólt, hogy a város a környező kistelepüléseivel együtt hagyja el Somogy megyét és csatlakozzon Veszprém megyéhez. Az indokok közt szerepel, hogy Balatonvilágos helyzetének megvizsgálásakor jutottak arra a Veszprém megyeiek, hogy a régiós állami-, közigazgatási-, bírósági-, területfejlesztési-, egyéb központok elérhetősége a kiválni akaró település Veszprém megyében maradása mellett szólnak, ez akkor igaz kell legyen a vele szomszédos Siófokra is. "A közlekedés-földrajzi és az alapfokú közszolgáltatási ellátás érvei mellett felmerül egy harmadik érv is, a történelmi..." - szól Lasztovicza Jenő levele, utalva arra, hogy Siófok valamikor Veszprém megyéhez tartozott.

Balázs Árpád az MTI-nek elmondta, Siófok 1945-ben hozta meg a döntését, ami 1951-től léphetett életbe, hogy Somogyhoz kíván tartozni. Ez nem bizonyult hibás döntésnek településpolitikailag, hiszen jelentősen fejelődött azóta a város mind gazdaságilag, mind kulturálisan. A polgármester hozzátette, hogy mivel sem a lakosság, sem a képviselő-testület részéről nem vetődött fel eddig a megyeváltás kérdése, nem is kívánja a témát napirendre tűzni. A kistérség által érintett kilenc kistelepülésen az elmúlt hetekben volt ahol képviselő-testület elé vitték a kérdést, volt ahol a polgármester saját hatáskörében hozta meg a döntést. Mint a közelmúltban megtartott kistérségi tanácsülésen kiderült, ez a megyeváltás egyhangú elutasításáról szól - Balázs Árpád beszámolója szerint. A döntésről hamarosan értesíteni fogják válaszlevélben a Veszprém megyei közgyűlés elnökét - mondta a polgármester.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.