A hét műtárgya (34)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Az ősi kultúrák fallosz-ábrázolásai köszönnek vissza ránk e heti műtárgyunkban hetykén, mondhatni, már-már gőgösen.

Az archaikus ihletésű, mégis minden részletében übermodern alkotást a Magyar Államvasútak Zrt.-nek köszönhetjük, kalaplevéve. A cég ugyanis úgy döntött, lezár egy hosszú, sötét korszakot, azt az érát, amikor a vasúti aluljárók lehangolóan szürkék és érdektelenek voltak, olyan helyek, ahonnan az ember behúzott nyakkal, borzongva és földre sütött tekintettel próbál kijutni, kondícióihoz mérten a lehető leggyorsabban.

Amit itt látunk, az voltaképp nem más, mint a Tegyük Izgalmasabbá a MÁV-ot, Most! címmel évekkel ezelőtt meghirdetettt program második etapjának gyümölcse. Talán még emlékeznek, hogy a nagy szépítő projekt évekkel ezelőtt egy vagon-díszítő pályázattal indult, a győztes munkákat többnyire személyszállító vagonok oldalán van szerencsénk megtekinthetni az ország bármely pontján, bár erről a szerencséről sokan vitatkoznak, az ellenzők pl. azt mondják, hogy a vasúti kocsik simán úgy néznek ki, mintha valami graffitis/tag-es bandák fújkálták volna őket össze, szép sorban, éjszakánként, amíg a bakter az igazak álmát aludta, pedig hát nem. De ez van, megszokhattuk már, hogy ami igazán új, formabontó és meglepő, az a társadalom maradibb részéből ellenérzéseket vált ki.

Nem kizárt, sőt valószínű, hogy sokaknak ez a fallosz-parafrázis sem tetszik majd, pedig igazán telitalálat. Az alkotó, azaz az aluljáró-díszítésre kiírt tender egyik győztese nagyot dobott, a dolgozat eredeti, korszerű, ötletes, kétségünk sincs afelől, hogy a MÁV dicsőségére válik.

Óvjuk, védjük műtárgyainkat, mert mások nem óvják, védik meg őket tőlünk!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.