Rengeteg víz van a Marson

A legújabb becslések szerint a belső bolygók közül a Föld után a Mars déli jégsapkáján található a legtöbb fagyott állapotú víz. A Science tudományos folyóiratban megjelent közlés lényege: a porréteg alatti jég 95 százaléka vízjég.

A vörös bolygó felszínén található csatornák XIX. századi felfedezése óta hiszik a csillagászok, hogy a Marson valaha folyékony állapotú víz létezett. A kutatókat az is régóta izgatja, hogy a bolygó jégsapkái vajon vízjégből vagy fagyott állapotú szén-dioxidból (szárazjég) állnak-e? Több elképzelés szerint ez utóbbi feltételezést támasztja alá az, hogy a Mars ritka légköre 95 százalékban szén-dioxidot tartalmaz, míg a vízgőz csak nyomokban van jelen.

Három évvel ezelőtt az Opportunity nevű Mars-szonda által tüzetesen megvizsgált, El Capitannak elkeresztelt kő magas kéntartalma, a magnézium- és vas-szulfát, illetve más ásványok jelenléte egyértelműen arra utalt, hogy a környék egykor folyékony víz hatásának volt kitéve. De akkor még nem volt biztos, hogy maradt-e ebből a vízből?

Maria Zuber, az MIT geofizika-professzora által vezetett kutatás eredményei azonban egyértelműen azt jelzik, hogy a Mars déli poláris területein a vízjég a domináns, s nem a fagyott szén-dioxid - olvasható a hírek.csillagaszat.hu honlapon. Azt a kutatók sejtették, hogy a déli sapkát egy vékony szárazjégréteg borítja, míg alatta por és vízjég található. Bizonytalan volt azonban a jégsapkát körülvevő, annál jóval nagyobb kiterjedésű területek összetétele. Vajon azok is porból vagy jégből állnak-e, esetleg mindkettő megtalálható bennük? Az új eredmények szerint egy vékony portakaró alatt a domináns komponens a vízjég.

A kutatók a déli jégsapka összetételét a sűrűség megállapításával határozták meg. Az eredmények szerint a jégsapka és az azt körülvevő sima, réteges területek átlagsűrűsége 1220 kg/köbméter, ami jóval elmarad a szárazjég 1600 kg/köbméteres sűrűségétől, s így egyértelműen arra utal, hogy a poláris területek fő alkotórésze a vízjég, amihez körülbelül 15 százaléknyi szilikátpor keveredik.

A kutatócsoport három, Mars körül keringő szonda adatait használta fel. Az eredmények szerint a déli sapka nemcsak a Marson a legnagyobb vízjégtározó, a belső bolygókat tekintve is csak a földi jégsapkák előzik meg. A kutatás választ ad arra a kérdésre is, hogy ha a jégsapka túlnyomó részben vízjégből áll, akkor miért nem nagyobb a fényvisszaverő képessége. Ennek oka a jeget fedő vékony porréteg. Nyitott maradt ugyanakkor még az a kérdés, hogy a portakaró miért csak bizonyos területeken figyelhető meg. Zuber az északi jégsapka vizsgálatát is tervezi.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.