Bajnai "Hajdú-Bét-es barátaié" az uniós források kommunikációja

Bajnai Gordon önkormányzati miniszter "Hajdú-Bét-es barátai" végzik az uniós források kommunikációját - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A politikus azt mondta: a nyilvánosságra került információkból kiderül, hogy az uniós források kommunikációjára kiírt hárommilliárd forintos pályázaton két olyan cég is a nyertes ajánlattevők közé tartozik, amelyek a Bajnai Gordon vezette cégcsoporthoz tartozó Hajdú-Bét kommunikációjában is részt vettek. Mint mondta, az egyik cég nagy valószínűséggel ugyanaz, amelyik a Hajdú-Bét kommunikációját végezte, a másik cég felügyelő bizottsági tagja pedig az a Nagy György, aki Hajdú-Bét igazgatóságának tagja volt.

Emlékeztetett arra, hogy az "elhíresült" Hajdú-Bét-ügyben azt kommunikálták, hogy milyen kitűnő szerződéseket köthetnek a gazdák, a történet vége azonban az lett, hogy sok gazda és vállalkozó csődbe ment, "sokan közülük öngyilkosságba is lettek kergetve".

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy a hárommilliárd forintot, ami 10 millió vizitdíjnak és 30 ezer diák tandíjának felel meg, ne fizesse ki, hanem olyan területen költse el, például oktatásra, kultúrára vagy a szociális szférában, ahol sokkal nagyobb szükség van rá - mondta Cser-Palkovics András. Szerinte az is probléma, hogy az uniós források kommunikációjára ennyi pénzt költ a kormány, az viszont különösen aggasztó, hogy kik azok, akik   rátették a kezüket a kommunikációra.

A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas termékek   előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz   válság miatt került a cég a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. Ebben az időszakban - 2000-2005 között - Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, s önmaga ellen kért felszámolást.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.