Zuschlag bűnmegelőzésre is kapott korábban pénzt

Több mint 16 millió forintot kaptak a Zuschlag Jánoshoz köthető egyesületek a liberális többségű fővárosi városvezetéstől - közölte tegnap a HírTV a birtokába került dokumentumokra hivatkozva, amelyekről egyébként korábban az Élet és Irodalom riportja már beszámolt. Eszerint az MSZP-s vezetésű városrendészeti bizottság 2002-ben 6 milliót, 2003-ban pedig több mint tízmillió forintot juttatott nekik, "a pénzt a közbiztonság javítására kapták".

Danielisz Béla, a bizottság elnöke lapunkkal közölte, hogy az ügyészség a nyár elején bekérte tőlük az összes dokumentumot. Mint mondta, három fideszes önkormányzati képviselő "nyomán" a Hír TV stábja érdeklődött tegnap a támogatások iránt (melyekről egyéként korábban az Index és az ÉS már részletesen beszámolt).

Danielisz azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés a 35 millió forintos közbiztonsági célkeretből az Atlasz Egyesületnek 2 és fél, a Jobb Jövőért Alapítványnak 3, a Vörösfenyő Egyesületnek 2 és fél, a Biztos Pont Ifjúsági Egyesületnek pedig egymillió forint támogatást adott. Az előterjesztő Danielisz volt mint bizottsági elnök, előzőleg a városrendészeti bizottság is megszavazta a támogatásokat. A közgyűlés negyven igen szavazattal - vagyis ellenzéki támogatással döntött (két ellenszavazat és négy tartózkodás mellett). Hasonlóképpen, 2004 nyarán, 80 millió forintot osztottak szét a bűnmegelőzési pályázati keretből, amelyből a Biztos Pont Egyesület két és fél millió forintot kapott. A közgyűlés egyhangú döntést hozott.

A Zuschlag-ügyben az ügyészség látókörébe került alapítványok összességében több mint húszmillió forintot kaptak a fővárostól - úgy, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy több kedvezményezettnek ugyanaz a képviselője, székhelye, adószáma, számlaszáma. Danielisz erre azt válaszolta: az éves keret megállapítása után a közgyűlés határozza meg a prioritásokat, ezek alapján a városrendészeti bizottság pályáztat, de a főjegyzői hivatal vizsgálja a tartalmi-formai követelményeknek való megfelelést, illetve az elszámolásokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.