Vihar egy csörgősipka körül

Nagy vihart kavart Székesfehérváron, hogy az önkormányzat kulturális bizottsága alelnökének köztéri alkotását a hivatalos eljárást mellőzve vásárolta meg a város. Ráadásul a szakmai zsűri szerint a műnek nincs valós szobrászi értéke. Ugyanakkor a fehérváriak rajonganak Mujkóért.

- Idejétmúltnak, anakronisztikusnak tartom azt az eljárást, ahogy manapság egy köztéri szobrot szokás felállítani - szögezi le Kocsis Balázs, a Mujkó-szobor alkotója. - Épp ezért tudatosan hoztam kényszerhelyzetbe a fehérvári önkormányzatot: a város vagy vegye meg, vagy utasítsa el az elkészült szobromat, de ne játsszuk el a számomra nevetségesnek tűnő pályázati színjátékot.

- Csakhogy ez nem így megy, hiszen egy köztéri alkotás megvásárlásakor a közgyűlésnek közpénzek sorsáról kell döntenie, azaz a képviselők nem kerülhetik meg a jogszabályokat - mondja Brájer Éva, a fehérvári önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. - Különösen akkor nem függeszthetők fel a játékszabályok, ha az érintett alkotó maga is helyi politikus.

A Székesfehérvár belvárosában májusban felavatott szobor ügye alaposan felkavarta a fehérvári polgárokat. A Mátyás király udvari bolondját ábrázoló rézszobor már a helyszín kiválasztásával is meglepte a helyieket: az emeletnyi magasságban elhelyezett csörgősipkás alak egy szűk belvárosi utca két háza között kifeszített kötélen "egyensúlyoz".

A szobor eredetileg csak a májusi Kortárs Művészeti Fesztivál idejére került volna ki, ám olyan óriási sikere volt, hogy a rendezvény végeztével az alkotó nem szerelte le Mujkót. Sőt ahogy azt Kocsis Balázs kérdésünkre elismerte, eleve az volt a szándéka, hogy kedvező fogadtatás esetén az udvari bolondot felajánlja megvételre a városnak. A város vezetőinek is megtetszett a szobor, a közgyűlés elé vitték az ügyet, a városatyák pedig vételárként júniusban hárommillió forintos előleget, a napokban pedig további ötmillió forintot szavaztak meg az alkotónak. Ez utóbbi szavazáson a jobboldali ellenzék nem vett részt, jelezve, hogy nem ért egyet az eljárással.

Az tény, hogy a történtek ellentmondanak a köztéri szoborállítás hosszú évek alatt kialakult fehérvári gyakorlatának. Az sem mindennapos, hogy az alkotó maga is önkormányzati képviselő. A restaurátor végzettségű, de szobrászként is ismert Kocsis Balázs tavaly a Fehérvári Polgárok Egyesületének színeiben az MSZP-vel és az SZDSZ-szel közös listáról jutott be a közgyűlésbe, azóta is a többségi kormánypárti frakció soraiban ül, továbbá ő a testület kulturális bizottságának alelnöke.

A város képzőművészeit tömörítő szervezet, a Székesfehérvári Művészek Társasága a nyár végén levélben fordult az önkormányzat kulturális bizottságához, hogy tiltakozzon az eljárás ellen.

- A művészek legfőbb kifogása az volt, hogy a szobor felállítását semmiféle hivatalos eljárás sem előzte meg. Nem kérték ki a képző- és iparművészeti lektorátus szakmai véleményét, valamint azt is nehezményezték, hogy maga az alkotó is részt vett a szoborral kapcsolatos önkormányzati döntésben, sőt éppen ő szorgalmazta a hivatalos út elkerülését - ismerteti a levél lényegét Brájer Éva, a kulturális bizottság fideszes elnöke.

A nyár végére - a szobor megvásárlásáról szóló döntés után két hónappal - egyébként elkészült a képző- és iparművészeti lektorátus szakvéleménye is. A művészkollégáknak - finoman szólva - nem tetszett az udvari bolond. Bár a magasban elhelyezett figura alapötletét jónak találták, a kidolgozást problémásnak ítélték. A szakvélemény szerint Mujkó nem értelmezhető képzőművészeti alkotásként, mivel "stílusában anakronisztikus, nem progresszív, nincs valós szobrászi értéke." A lektorátus nem is javasolta a közgyűlésnek az akkor már hónapok óta kihelyezett szobor köztéri felállítását.

- Nem lepett meg a szakmai zsűri állásfoglalása, előre borítékolhattam volna, hogy így fognak dönteni - mondja Kocsis Balázs. - Úgy érzem, hogy a szakvélemény nem a szobornak, hanem a személyemnek szólt, a szakértők ugyanis nem szeretik, ha egy alkotó képzőművész-diploma nélkül ér el közönségsikert.

Ami a sikert illeti, abban Kocsis Balázs nem túloz: miközben a szakma fanyalog, a fehérváriak valósággal rajonganak Mujkóért. Az általunk megállított többtucatnyi járókelő közül egy sem akadt, akinek ne tetszett volna a szobor, a megyei napilap internetes szavazásán pedig a voksolók 94 százaléka értett egyet a mű megvásárlásáról hozott közgyűlési döntéssel.

- A baj csak az, hogy a mostani példán felbuzdulva a jövőben bárki előállhat egy műalkotásnak vagy egy kulturális rendezvénynek az ötletével, amelyre a hivatalos eljárást megkerülve közvetlenül a közgyűlés áldását kéri majd - mondja Brájer Éva. - Ez egyrészt káoszhoz vezethet, másrészt az önkormányzat a szabályoknak akár csak az átmeneti felfüggesztésével is rendkívül rossz példát mutat a fehérvári polgárok számára.

- Márpedig a jövőben sem fogok pályázni - mondja Kocsis Balázs. - Én szobrokat készítek, nem pedig terveket meg maketteket egy szakmai zsűri számára. Sokat kockáztatok, hiszen előre belerakom a pénzt az alkotásba, amit csak akkor kapok vissza, ha a mű belopja magát az emberek szívébe. Nem azért szavazták meg a frakciótársaim a Mujkó megvásárlását, mert én is ott ülök a közgyűlésben. Egyszerűen azért, mert nekik is tetszik.

Az alkotó, Székesfehérvár egyik önkormányzati képviselője, idejétmúltnak tartja a "pályázati színjátékot"
Az alkotó, Székesfehérvár egyik önkormányzati képviselője, idejétmúltnak tartja a "pályázati színjátékot"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.