A móri jegyző esete a mikrofonnal

Egy idő előtt bekapcsolt mikrofon, egy ideges tisztviselő és egy összegszerűségében nem túl jelentős ingatlanügy elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy Móron a város vezetőinek tisztességét megkérdőjelező botrány alakuljon ki.

A képviselő-testület augusztus 29-i ülésén Fenyves Péter polgármester és Tanárki Gábor jegyző arról beszélgetett, hogyan hátráljanak ki egy jogellenesen értékesített, majd visszavásárolt földterület miatti vizsgálatból. Csakhogy a polgármester mikrofonja be volt kapcsolva, kettejük beszélgetését így rögzítette a számítógép.

A felvételen a jegyző egyebek mellett azt mondja: "eladtuk ennek a ...-nek, méghozzá törvénytelenül, bagóért ... benne vagyunk a lekvárban, azért letöltendőt nem kapunk, de megrángatnak minket...". A félmondatokban válaszolgató polgármester egyik közbevetése: "azt elintézem, hogy közös cellába kerüljünk".

A hangfelvételt utóbb a testület nem egy tagja kikérte, valaki sokszorosította, és móri lakások postaládájába dobta be. A történtekről a napokban beszámoló egyik tévéműsor előtt SMS-üzenetek keringtek a településen, amelyek azt ígérték: fény derül a kisvárosi demokrácia sajátos visszásságaira. A beszélgetés lejátszását a városháza egyebek mellett arra hivatkozva próbálta letiltani, hogy az zárt ülésen készült. Tanárki Gábor jegyző is ezt közölte lapunkkal, mondván, a felvétel a zárt ülés része. Más, nevük elhallgatását kérő képviselők szerint viszont a felvétel még a szünetben készült.

Maga az ügy egyébként nem túlzottan bonyolult. A város határában lévő tízhektáros szántót idén márciusban bérbe vette egy helyi vállalkozó huszonegy éves fia. Az önkormányzat két hónappal később 622 560 forintért eladta a fiatalembernek a területet. Ugyanezért a földért egy száznegyven fős gyümölcstermelő és -feldolgozó üzem tulajdonosa több mint kétmillió forintot ajánlott. Mégsem ő lett a vevő.

A nyári hónapokban a képviselő-testület mindössze háromtagú ellenzékének egyik képviselője, a civil Dévai Péter több bejelentést is tett különböző hatóságoknál, végül a megyei főügyészség hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el. Addigra azonban a vevő visszaadta a földet az önkormányzatnak. Az eljárást Dévai képviselő szóvá tette az augusztusi ülésen a szünet előtt - témát adva ezzel a jegyző és a polgármester bizalmas beszélgetéséhez.

A felvétel napvilágra kerülése elsősorban Tanárki Gábornak kínos, hiszen javarészt az ő hangja hallatszik. A jegyző érdeklődésünkre azt közölte: fáradt volt, és a várható vizsgálat hírére ideges lett, ennek tudható be, hogy nem válogatta meg a szavait. Az ügyről azt mondta: a hivatal hibázott, amikor nem készítették elő megfelelően a májusi szavazásra az eladásról szóló határozatot, de a tévedést utóbb korrigálták, és az önkormányzatot nem érte kár, hiszen visszaállt az eredeti állapot.

A történteket Móron néhányan szerencsétlen véletlennek, mások ügyetlenül leplezett visszaélésként értékelik. Az eset pikantériája, hogy a hangfelvételt kikérők feltehetően nem is erre voltak kíváncsiak, hanem egy ittas vezetés és hivatalos személy elleni erőszak gyanújába keveredett képviselőtársuk által elhadart vádaskodásra...

Mór, mikrofonok mindenhol...
Mór, mikrofonok mindenhol...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.