Vizsgálat alatt a Meinl

A Meinl körüli botrány első személyi áldozata a családi tulajdonban lévő pénzintézet felügyelőtanácsának elnöke. Igaz, Alfred Reiter maga távozott, mondván, hogy nem kívánja kitenni magát annak, ami jelenleg történik. A hírek szerint már a Meinl European Land- (MEL) részvények körül - az árzuhanás, majd a titokban tartott visszavásárlás miatt - kirobbant botrány előtt is jelezte lemondási szándékát, ám V. Julius Meinl, a bank tulajdonos-igazgatója minden alkalommal megnyugtatta és maradásra bírta.

Az egyre nagyobb hullámokat kavaró ügy, úgy tűnik, végképp tönkreteszi a neves vállalkozó család évszázados makulátlan hírnevét: a vizsgálat immár nemcsak a nagyot bukó ingatlancégre terjed ki, hanem a család tulajdonában lévő Meinl Bankra is. Utóbbit, amely a részvények kihelyezésére kapott megbízással jelentős provízióhoz jutott, bennfentes kereskedéssel és a piac manipulálásával gyanúsítják. A vizsgálat, amelybe hosszas viták után immár a Nemzeti Bank szakértőit is bekapcsolták, egyebek között azt is igyekszik kideríteni, hogy vajon a bank részt vett-e a részvények visszavásárlásában. Egy névtelen feljelentés alapján már az államügyészség is vizsgálja az ügyet.

Majdnem bizonyos, hogy a MEL kikerül a bécsi tőzsdetop szegmenséből. Meg nem erősített hírek szerint a tőzsde vezetése abban bízik - s erre próbálja Julius Meinlt rávenni -, hogy az ingatlanbefektető cég önként kérje hátrébb sorolását, s ezzel előzze meg a hivatalos döntést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.