Kórházban Abe Sindzo, megkezdődött a japán utódlás

A stressz és a kimerültség okozta bélrendszeri gyulladás miatt kórházba szállították Abe Sindzo volt japán kormányfőt, aki egy nappal korábban mondott le tisztségéről. A kormányzó Liberális Demokrata Párton (LDP) belül megkezdődött a küzdelem a pártelnöki és a miniszterelnöki posztért, a japán sajtó előrehozott választásokat szorgalmaz.

A lemondott kormányfőt legalább három-négy napig benntartják a kórházban bélrendszeri panaszai, illetve a kimerültség és a stressz egyéb tüneteinek kezelése céljából - mondta Hibi Tosifumi, a tokiói Keio kórház főorvosa. Az 52 éves japán kormányfő "rendkívül legyengült", öt kilogrammot fogyott az elmúlt néhány hónapban, nincs étvágya, és hasi fájdalommal, illetve emésztési problémákkal küzd. Ezek a tünetek mind a fizikai kimerültség és a pszichikai megterhelés jelei - tette hozzá a főorvos.

Abe eredetileg részt akart venni az LDP csütörtök délutáni közgyűlésén, hogy beszámoljon lemondásának okairól, ám orvosa úgy döntött, hogy egészségi állapota miatt nem hagyhatja el a kórházat.

Abe Sindzo pártjának a júliusi szenátusi választásokon elszenvedett vereségére, valamint a közvélemény támogatásának hiányára hivatkozva jelentette be lemondását szerdán. Joszano Kaoru, a kormányfő szóvivője szerint viszont Abe lemondásához hozzájárult meggyengült egészségi állapota is. A miniszterelnökhöz közel álló források szerint Abe nyár óta rendszeresen járt orvosi vizsgálatokra, és több alkalommal kapott infúziót.

A japán hírügynökség értesülése szerint az LDP csütörtökön határoz a pártelnökválasztás menetrendjéről, és a kampány már pénteken megkezdődhet. A kormányzó párt minél hamarabb, már szeptember 19-én vagy 25-én meg akarja tartani a választást, hogy ne legyen sokáig hatalmi vákuum. A kormánypárt elnökét azután a parlament automatikusan miniszterelnökké választja.

Nukaga Fukusiro japán pénzügyminiszter bejelentette csütörtökön, hogy pályázik a párt elnöki tisztére és ezzel együtt a miniszterelnöki posztra. A 63 éves politikus - aki volt már gazdasági és védelmi miniszter is - szakértő biztonsági ügyekben. Felháborodást váltott ki Kínából és Dél-Koreából, amikor tavaly júliusban, az Észak-Korea által végrehajtott rakétakísérletek után felvetette, hogy Japánnak szert kellene tennie a tengerentúli ellenséges katonai támaszpontok elleni csapás képességére.

Aszo Taro volt külügyminiszter a nap folyamán várhatóan szintén bejelenti, hogy indulni kíván a pártelnökválasztáson.

A japán sajtó csütörtöki kiadásaiban bírálta Abe Sindzo kormányfő előző napi lemondásának időzítését. Több médium egyenesen felelőtlennek nevezi a lépést, és előrehozott választásokat szorgalmaz a belpolitikai válság megoldása érdekében.

"Abe kötelességszegést követett el. Nem tudjuk másként értékelni a tettét, mint hogy teljesen felelőtlen. Szégyen, hogy ilyen miniszterelnöke volt az országnak" - írja a balközép irányultságú Mainicsi Simbun című lap.

Több újság alkalmatlan időpontnak tartja a mostanit a kormányfői tisztségből való távozásra, mert az ország szempontjából nagyon fontos parlamenti ülésszak kezdődik éppen. "Egyszerűen elképesztő, hogy Abe kormányfő ezt a pillanatot választotta a lemondásra. Gyakorlatilag elmenekült a hatalomból. Ez példátlan. Felfoghatatlan, hogy egy államférfi ilyen felelőtlen legyen" - véli a baloldali Aszahi Simbun.

De a kritikusok karához csatlakozik a jobboldali hatalomhoz közel álló, nagypéldányszámú konzervatív lap, a Jomiuri Simbun is: "A pillanatot olyan rosszul választotta meg, hogy nehéz nem felelőtlennek minősíteni a miniszterelnököt."

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.