A vegyiművek elszáll, a vegyszer marad

Bizonytalan időre leáll a Baranya megyei Garé és Hidas határában lévő egykori veszélyeshulladék-tárolók kármentesítése, mivel a két létesítmény gazdája, a Budapesti Vegyiművek Zrt. felszámolásra kerül.

Felszámolási kérelmet nyújtottak be a Budapesti Vegyiművek ellen a részvénytársaság hitelezői - tudtuk meg a cég jogászától, Blatnyák Nándortól, aki közölte: bár a bíróság még ezután dönt az ügyben, a felszámolás biztosan jogerőre emelkedik, mivel a vegyiművek nem fellebbez. Hogy a tavaly még 200 dolgozót foglalkoztató és négymilliárd forint árbevételt elérő rt. adóssága és vagyona mekkora, arra a kérdésre Blatnyák Nándor még nem tudta a választ.

A BV Zrt. vesztének híre riadalmat okozott több dél-dunántúli településen. A cég jogelődje ugyanis a fővárosi üzemben folyó tetraklórbenzol-gyártás melléktermékeit a hatvanas években hordókba tette, majd elszállította a Baranya megyei Hidas község határában nyitott veszélyeshulladék-tárolóba. Ez a tároló nem volt megfelelő, ezért a hetvenes években a vegyiművek új tárolót épített Garé mellett, s odafuvarozta a hordókat. A garéi hordókat a vegyiművek 1998 és 2002 között külföldi égetőművekbe szállította, s ott a hordók tartalmát eltüzelték.

A tárolók helyzete ezzel még nem rendeződött, mivel a sérült hordókból évtizedek alatt kifolyt vegyszerek elszennyezték a földet és a környék talajvizét. A vegyiművek hozzáfogott a két tároló rendezéséhez. Mind a garéi, mind a hidasi tároló körül speciális kutakat fúrtak, s azok segítségével - ez év elejéig folyamatosan - megcsapolták és tisztították a vegyszerrel szennyezett talajvizet. Ez a munka februárban leállt, mivel a csődveszélyben lévő vegyiművek nem tudott fizetni a víz tisztítását vállaló kft.-nek. A vegyiművek felszámolásával kérdésessé vált, hogy mikor indul el újra a víztisztítás, ez pedig veszélyezteti Hidas, valamint Garé környékének vízkészletét. Az is bizonytalan, hogy a tárolók talajának ártalmatlanítása mikor fejeződik be. Hidason a 40 ezer tonna szennyezett föld biológiai tisztítása lassan a végéhez ér, Garén viszont 100 ezer tonna föld ártalmatlanítása még el sem kezdődött.

Pál Gábor, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta: a zöldhatóság 2010 végéig adott haladékot a hidasi, és 2012. december 31-ig a garéi tároló rendezésére. Az előjelek azt mutatják, hogy a két tároló - hozzávetőleg 3-4 milliárd forintba kerülő - rendbetétele az állami költségvetésre marad.

Kérdéses, mikor indul újra a víztisztítás
Kérdéses, mikor indul újra a víztisztítás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.