Zuschlag szerint ő nem követett el büncselekményt

A Bács-Kiskun megyei ügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető alelnökét és hat társát. Alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt gyanúsította meg őket a hatóság. A képviselő ma Lendvai Ildikónál járt és azt állította, hogy nem történt bűncselekmény.

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A vizsgált egyesületek és alapítványok 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Sajtóértesülések szerint az ügyészség meghallgatta Ocsovai Tamást, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkárát is, aki részletes vallomásban tárta fel a nyomozók előtt, milyen egyeztetések zajlottak a minisztériumban a pályázati döntések meghozatala előtt, és az egyeztetők közé sorolta Ujhelyi Istvánt, Mesterházy Attilát és Arató Gergelyt is. Az ügyészég az már meghallgatta Ujhelyi Istvánt, Arató Gergelyt és Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnökét.

- Nem történt bűncselekmény, nincsen sem Zuschlag-ügy, sem illegális finanszírozási, sem illegális pártfinanszírozási ügy, nem történt bűncselekmény – mondta az érintett,  miután Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezetővel találkozott.

Zuschlag szerint a dolgot úgy kell felfogni, hogy egy cégnél az APEH a számlákat ellenőrzi. Mint mondta, ezeknél az egyesületeknél az ügyészség ellenőrzi a számlákat, ezért nagyobb a médiafelhajtás. Az egyesületek tisztázni fogják a dolgot - hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy a frakcióvezető is úgy gondolja-e, hogy nem történt bűncselekmény, Zuschlag közölte: kérdezze meg őt. Hozzátette: ő a jelenlegi helyzetről tájékoztatta Lendvai Ildikót, és arról, hogy szerinte nem történt bűncselekmény.

A volt országgyűlési képviselő arra a kérdésre, vallomást tesz-e, elmondta: még sok minden történhet. Zuschlag szerint nem rendelte be őt a frakcióvezető, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető alelnökeként beszélgetett Lendvai Ildikóval.

A frakcióvezető hangsúlyozta: súlyos hibának tartaná, ha vizsgálat közben az ügyről, vagy benyomásairól bármilyen személyes véleményt mondana. Ha egy politikus ezt teszi, óhatatlanul a befolyásolás gyanújába keveredik - fogalmazott. Hozzátette: ebben a szakaszban az egyetlen követhető magatartás, rábízni a vizsgálatot azokra, akiknek ez a dolguk.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.