A Fidesz 471 milliós kormányzati autóbeszerzés ellen tiltakozik

A Fidesz semmilyen formában nem tudja támogatni, hogy a kormány 471 millió forint értékben összesen 14 darab járművet, köztük páncélozott luxusautókat kíván vásárolni, a közbeszerzési eljárás megkerülésével - közölte az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke. A kormányszóvivő reagálásában elmondta: a rendőrség valóban kért és kapott lehetőséget meghívásos pályázatra.

Lázár János sajtótájékoztatóján közölte: "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr páncélozott luxusautókat szeretne vásárolni magának és kormányának (...), az adófizetők forintjai átláthatatlanul, káoszt teremtve kerülnének felhasználásra". Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2005 őszén már vásárolt 30 járművet, amelyek között biztonsági autók is voltak.

Az ellenzéki politikus ismertetése szerint az "arcátlan előterjesztést" kedden tárgyalta a szakbizottság, amelyet végül levett a napirendről. Hozzátette, hogy a szocialista képviselők is felismerték ennek az előterjesztésnek a visszásságát, így a testület "visszaadta azt" a kormánynak átdolgozásra és előterjesztésre.

Mint mondta, biztos abban, hogy a testület következő, hétfői ülésén is "harcolni fognak a luxusautókért". A 14 gépjármű között 3 páncélozott luxusautó, 5 luxusterepjáró, 2 mikrobusz és 4 felsőkategóriás személykocsi szerepel, valamint személyi védelmi felszereléseket is beszereznének.

Lázár szerint a testület ülésén több képviselő is úgy vélekedett, hogy a magyar költségvetés az adófizetők pénzéből ezt nem engedheti meg magának. "A kormány példát mutathat például a mértéktartás ügyében" - fogalmazott. Arról is szólt, hogy Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred vezetője a bizottsági ülésen a megváltozott biztonsági környezettel indokolta a beszerzést és arra nem tudott választ adni, miért nem lehet a járműveket nyílt közbeszerzési eljáráson beszerezni.

A bizottság képviselői azonban - folytatta a fideszes bizottsági elnök - semmilyen érdemi információt nem kaptak arról, miben is változott meg a biztonsági környezet Magyarországon, ahhoz képest, hogy egy hónappal ezelőtt Szilvásy György azt mondta, nem változott a biztonsági környezet, a szélsőjobboldali csoportok valóságos veszélyt nem jelentenek.

Lázár az előterjesztés szövegét ismertetve közölte: esztétikai és kényelmi szempontok indokolják, hogy páncélozott járműveket vásároljon a magyar kormány, mert ugyan rendelkezik két darab, a célnak megfelelő gépjárművel, "ezek azonban esztétikai és kényelmi szempontból az ország vezetőinek és a nemzetközi vendégeknek nem felelnek meg".

A politikus szerint ha azt várjuk el egy nyugdíjastól, hogy befizesse a 300 forintos vizitdíjat, akkor a kormány, annak képviselője, a Köztársasági Őrezred, sőt a nemzetközi vendégek se várják azt el, hogy 50-60 milliós páncélozott luxusautókat biztosítsunk számukra.

"Érthetetlen ez a nagyzolási mánia" - fogalmazott Lázár, aki jelezte: a testület ülésén arra a kérdésére sem kapott egyértelmű választ, hogy "ezek az autók netán itt vannak-e már". A fideszes képviselő bízik abban, hogy a kormány eláll szándékától és nem vásárol luxusautókat félmilliárd forint értékben, amely ötezer tandíjnak felel meg.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a honvédelmi bizottság kezében van a döntés, hogy "felmentést adjon" a közbeszerzési eljárás alól.

"A rendőrség valóban kért és kapott a kormánytól arra vonatkozóan egy lehetőséget, hogy meghívásos tendereztetési eljárást bonyolítson le a közeljövőben" - mondta a kormányszóvivő, aki későbbre ígért tájékoztatást arról, miért nem közbeszerzési eljárás keretében szerzik be az új autókat.

Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő hangsúlyozta: biztos, hogy kényelmi szempontok nem játszhatnak szerepet a beszerzésben, a biztonság az elsődleges.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.