Tüntetők megköpködték a képviselőket hétfő este a parlament előtt

Név szerinti szavazással fogadta el az Országgyűlés a köztársasági elnök által visszaküldött, az állami vagyonról szóló törvény módosított változatát, amely szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét, a korábbi változattal szemben, nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök nevezi ki.

A képviselők 190 igen szavazattal, 156 ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el törvényt, amelyet a köztársasági elnök július elején küldött vissza az Országgyűlésnek.

Az állami vagyonról szóló, június 25-én elfogadott törvény az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, amelynek tagjait - az eredeti változat szerint - a miniszterelnök nevezi ki hat évre.

Sólyom László, amikor megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt, azt kifogásolta, hogy a tanács tagjait a miniszterelnök hat évre nevezi ki. A köztársasági elnök szerint a tagok megbízatása "csak igen szűk körben, lényegében alkalmatlanná válás, vagy bizonyos kötelezettségszegések miatt szüntethető meg".

A kormány javaslatára az Országgyűlés most azzal a módosítással fogadta el a törvényjavaslatot, hogy a tanács tagjait a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A tagoknak lemondásukat írásban kell közölniük a köztársasági elnökkel, a megbízatást a köztársasági elnök - a kormányfő javaslatára - felmentéssel szüntetheti meg.

A módosítás szerint a tanács 2007. november 30-ig köteles intézkedni, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra állami tulajdonú részvényei a Regionális Fejlesztési Holding tulajdonába kerüljenek.

A törvény a kihirdetésétől számított nyolcadik napon lép hatályba.

Veres János pénzügyminiszter vitazárójában azt mondta: a köztársasági elnök személye garanciát jelent a tanács megfelelő működéséhez. A pénzügyminiszter szerint az államfő alkotmányos aggályt nem fogalmazott meg akkor, amikor visszaküldte a törvényt, Sólyom László politikai vétót emelt.

Varga Mihály fideszes politikus felszólalásában hangsúlyozta: a kormány a szőnyeg alá akarja söpörni a kérdést, megakadályozni azt, hogy valódi vita alakuljon ki az állami vagyon értékesítéséről. Továbbra is megmaradnak a "fű alatti" értékesítési módok, amit az Állami Számvevőszék már többször kifogásolt - mondta az ellenzéki képviselő.

Varga Mihály szerint vissza kellene vonni a törvényt.

Tüntetők megköpködték és dobálták a képviselőket

Földdel, sörösflakonokkal dobálták meg a Parlamentből autóval távozó kormánypárti képviselőket hétfő este - jelentették az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói.

Szabó Zoltán (MSZP) mielőtt beszállt volna autójába füléhez tette a kezét, amikor azt skandálták felé, hogy "hazaáruló, mocskos zsidó". A képviselő csókot dobott a tüntetők felé, akik válaszul sörösflakonokkal dobálták meg az autóját, amikor a politikus a kocsijával elindult.

Az MTI tudósítója azt is látta, amikor Révész Máriusztól (Fidesz) a tüntetők megkérdezték, hogy mit csináljanak. Annyit válaszolt, "ezt ne", majd a metró felé távozott.

A demonstrálók legalább nyolc képviselőt dobáltak meg. A tüntetők azt mondták, hogy az autójában ülő Mesterházi Attilát (MSZP) is leköpdösték. Mesterházy az MTI-nek elmondta: a I-es, metróhoz közeli kapunál hajtott ki a Parlament parkolójából. A nagy tömeg miatt óvatosan próbált kimenni, és eközben végig köpködték az autója oldalát - közölte. Mint mondta, a hangokból úgy tűnt számára, hogy bottal és kézzel ütötték a kocsit. Nem horpadt be, de a festék néhány helyen lejött az autóról - fűzte hozzá. Mesterházy Attila azt mondta: úgy látta, hogy a képviselők kijutását nem biztosították a rendőrök.

Mintegy 10-15 tüntető várta a tévészékházból távozó kormányfőt hétfő késő este - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A lépcsőn testőrei mellett lesétáló miniszterelnök felé a parkból egyebek között azt kiabálták, hogy "hazaáruló" és hogy "eladtátok a hazánkat". Gyurcsány Ferenc azt kiáltotta a tüntetők felé: "ez lenne a polgári jobboldal? Csak kérdezem." Majd jó éjszakát köszönt, beszállt az autóba és távozott.

Az Élőlánc Magyarországért bejelentette, hogy a törvény ellen tiltakozó nyílt levél 62 aláírója az Alkotmánybírósághoz fordul.

A szervezet közleményben sajnálkozását fejezte ki a Kossuth téri jelenetek miatt:

"Nem tűrhetjük, hogy erőszakos, elvakult csoportok sajátítsák ki a Kossuth teret! Szónokaink kemény szavakkal ítélték el és szólították távozásra őket. Rendezvényünk befejezése után azonban garázda elemek támadtak az ország házából távozó képviselőkre. Mélységesen fájlaljuk ezt, és vállaljuk a ránk háruló felelősséget azért, amit fellépésünk, minden igyekezetünk dacára, közvetve előidézett. Megkövetjük a képviselőket, és elítéljük a rendbontókat."

(forrás: MTI, NOL)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.