Etyek, ahonnan "elhajózott" a Kolumbusz

Bezárták az etyeki Kolumbusz Kristóf Humángimnáziumot és Közgazdasági Szakközépiskolát, mivel nem tudta rendezni az adósságait. A magánintézmény leginkább azért került kilátástalan helyzetbe, mert túl sokat költött a speciális oktatási programjára.

Már hosszabb ideje sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben a Fejér megyei Etyeken működő alapítványi középiskola gazdálkodása körül. A júniusi évzárón Kopcsik István, a Kolumbusz igazgatója bejelentette, hogy várhatóan bezárják az intézményt. A végső döntést augusztus végén hozták meg, így az 53 diáknak szeptemberben már máshol kellett megkezdenie az új tanévet.

- Több tényező együttes hatására voltunk kénytelenek bezárni az iskola kapuit - mondja Kopcsik István. - Az állami normatíva például a képzési költségeinknek csak a 42 százalékát fedezte, másrészt magas volt a térítésmentesen tanuló gyerekeink száma, ráadásul a speciális oktatási programunk jóval többe került az önkormányzati iskolákhoz képest. Ezenkívül az "Esély határok nélkül" elnevezésű programért végül nem kaptuk meg a korábban beígért állami támogatást, miközben elindítottunk négy térítésmentes osztályt, visszatáncolnunk pedig már nem lehetett. Az elmaradt bevételeink következtében az iskolának évek alatt százmillió forintot is meghaladó adó- és közüzemi tartozása keletkezett.

A Kolumbusz különleges oktatási programja az élményszerűségre, a saját tapasztalatok szerzésére, azaz a gyakor-lati órákra helyezte a fő hangsúlyt. Erre példa az úgynevezett utazó osztály, amelynek tagjai a tankönyvi anyagot az adott helyszíneken élőben is tanulmányozhatták, majd hazaérve levizsgáztak a tanultakból. Így jutottak el a gyerekek 4 kontinens 38 országába.

A Kolumbusz kis létszámú osztályokat indított, mondván, így sokkal jobban lehet a diákokkal foglalkozni, és családia-sabb a légkör. Ez az, amit az idejáró gyerekek a leginkább szerettek az iskolájukban.

- Az egyik órán a Nap beesési szögéről tanultunk, és ahelyett, hogy a tanár hosszasan magyarázott volna a táblánál, kimentünk és elvégeztük a kísérletet a szabadban - mondja Nagy Balázs, aki Gyuláról költözött a kollégiumba. - A tanáraink nagyon közvetlenek voltak, sokat segítettek, ugyanakkor a követelményszintet magasan tartották, a féléves vizsgákat is nagyon komolyan vették. El vagyok keseredve, minden ehhez az iskolához köt.

- Tudtunk arról, hogy az iskola nehéz helyzetben van, nem ért váratlanul a megszüntetése - mondja az egyik szülő, Szabó Gyuláné. - Mi Budapesten élünk, a gyerekünknek ott találtunk másik iskolát. Nem hibáztatom az igazgatót, tudom, hogy az utolsó pillanatig küzdöttek.

Az intézmény az elmúlt hetekben segített új iskolát keresni a diákoknak. A tanárok helyzete nehezebb: a huszonhat főállású pedagógusból tizennyolcan utcára kerültek, nyolc munkatársat viszont tovább foglalkoztatnak: ők öntik formába, digitalizálják és készítik elő kiadásra a Kolumbusz pedagógiai programjait, az elmúlt években rögzített szakmai anyagokat.

Az iskola talpra állítására jelenleg nem sok remény van. Az újrakezdéshez azonnali 53 millió forintra, valamint másfél éven át havi 3,5 millió forintra lenne szükség.

De azzal is kiszabadulhatna az iskola a kutyaszorítóból, ha az Etyekwoodként elhíresült Korda Filmstúdió tulajdonosai beváltanák a korábban az iskolavezetésnek tett ígéretüket, azaz a Kolumbuszt jelölnék meg a stúdiót működtető cég szakképző intézményének.

Osztályterem diákok és padok nélkül
Osztályterem diákok és padok nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.