Fiktív a Nagymező utcai felmérés?

Enyhén fogalmazva fiktív, erősebben szólva egy jókora svindli az a közvélemény-kutatás, amelyet a terézvárosi önkormányzat végeztetett el, nemrég, bizonyítandó, hogy a VI. kerületiek többsége pártolná a Nagymező utcai mélygarázst - állítja Illés Zoltán, a terézvárosi Fidesz elnöke, környezetpolitikus. A kerület tiltakozik: csak adminisztrációs hiba történt.

Terézváros 1800 kérdőívet küldött szét nemrég a Nagymező utcába és környékére, hogy megszondázza a közönséget, mit tart az utca állapotáról és az oda tervezett mélygarázsról. Mint arról a napokban hírt is adtunk, 247 válasz érkezett vissza, amelyekből az derült ki, hogy a megkérdezettek zöme a több civil szervezet és az utca lakói által hevesen támadott mélygarázs pillanatnyilag kérdéses megépítését látná a legjobb megoldásnak a parkolási gondok enyhítésére. A válaszok mindent egybevetve tehát paszszoltak ahhoz, amit Verók István polgármester korábban többször kijelentett: az egész kerület érdekeit kell néznie, az pedig az, hogy - igenis, meg kell építeni a parkolót.

Csakhogy Illés Zoltán, a terézvárosi Fidesz elnöke szerint minden jel arra mutat, hogy nem is volt ilyen közvélemény-kutatás. A legfőképpen környezetvédő megmozdulásairól ismert ellenzéki politikusnak ugyanis birtokába jutott egy (lapunknál is meglévő) dokumentum, amelynek ismeretében most már egyáltalán nem tudni, honnan, hány válasz érkezett, és azokat kik adták fel. A dokumentum egy levél, amelyet a zuglói 1-es postahivatal vezetője írt a zuglói polgármesteri hivatalnak, és szó szerint ez olvasható benne: (...) "Tájékoztatom, hogy magán ügyfelek az Önök borítékjait felhasználva kérdőíveket (melynek tárgya a Nagymező utcai mélygarázs építése) próbálnak visszajuttatni a VI. kerület önkormányzatának". (...) "Ez a boríték illetéktelenek számára postai küldemények feladására nem használható fel, (...) a borítékban a feladóként megjelölt Budapest Zugló Polgármesteri Hivatal adhatja fel küldeményeit a szerződésben foglaltaknak megfelelően, feladójegyzékben foglalva és a feladási díjat szintén a szerződés szerint rendezve". Mint megtudtuk, a postán úgy derült fény a gyanús borítékok tartalmára, hogy volt köztük, amelyet nem zártak le.

Az első kérdés természetesen az, hogy miért Zuglóból próbálnak válaszolni egy terézvárosi kérdőívre, a második, hogy miért a XIV. kerületi önkormányzat borítékjában, a harmadik, hogy kik azok, akik hozzájuthattak ennyi hivatalos borítékhoz, és miképpen. A negyedik, és egyben legnagyobb kérdés az, hogy ki az a 247 ember, aki az önkormányzat szerint visszaírt. Vajon létezik-e egyáltalán? Illés szerint nem valószínű, a polgármester ugyanis egy augusztus közepi fórumon nem tudott választ adni, hogy a 247 feladó közül hányan voltak, akik névvel-címmel válaszolták meg a kérdéseket. A fideszes politikus szerint minden kérdés egyazon válasz felé mutat, tudniillik az ominózus felmérés egy vaskos svindli, amelyet azért találtak ki, hogy igazolja: kell a mélygarázs.

A VI. kerület sajtófőnöke még a feltételezést is visszautasítja, hogy a kerület bármit is manipulált volna a felméréssel. Szilágyi Erika közölte: véletlen, ami történt; Terézvárosnak és Zuglónak ugyanaz a nyomda készíti a borítékokat, és ez a nyomda a terézvárosi címzettek egy részének - adminisztrációs hibából adódóan - nagyjából ötven zuglói válaszborítékot küldött ki. A kerület az esetet már tisztázta a nyomdával, amely kevesebbet számlázott a polgármesteri hivatalnak a kérdőív, a mellékelt polgármesteri levél és a borítékok elkészítéséért. (Zuglóban egyébként hasonlóképpen magyarázták a történteket: közös a nyomda, hiba történt.) Kérdésünkre, hogy vajon a levelek egy részét miért akarták éppen a Nagy Lajos király útról feladni, Szilágyi azt mondta: cégek és intézmények is kaptak kérdőívet, lehet, hogy ezeknek kényelmesebb volt Zuglóban feladni a levelet. Egyébként más, VI. kerületen kívüli postáról is jöttek válaszok - jegyezte meg, hozzátéve: Verók nem készült Illés kérdésére, azért nem tudta ott és akkor megmondani, hányan vállalták névvel, címmel a válaszadást. Egyébként a kérdőíveket visszaküldők zöme feltüntette az adatait, pedig azok közlése nem volt feltétel, a kerületet is meglepte, milyen sokan vállalták nevüket - mondta.

Illés Zoltán a kerület érvelésére reagálva közölte: változatlanul elfogadhatatlanak tartja, amit a kerület közvélemény-kutatás címén művelt.

Állítások szerint a lakókat az utca állapotáról és a tervezett mélygarázsról kérdezték
Állítások szerint a lakókat az utca állapotáról és a tervezett mélygarázsról kérdezték
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.