Fedőneve volt a bolgár elnöknek is

A bolgár közélet résztvevőinek tíz százaléka kapcsolatban állt az állambiztonsággal - állapította meg a "dossziébizottság", amely kedden hozta nyilvánosságra első listáit Szófiában.

A legnagyobb szenzáció a jelenlegi államfő érintettségének bejelentése volt. E szerint Georgi Parvanov Goce fedőnévvel szerepelt a bolgár állambiztonság (DSZ) aktáiban. A párttörténészi hátterű politikus tagadja ezt. Azt állítja, hogy mindöszsze egy könyvről készített recenziót, és nem tudta, kinek. Politikai ellenfelei viszont azt mondják, hogy az elnök doszsziéit - feltehetően az ő utasítására - alaposan megtisztították az elmúlt években.

A most publikált adatok az 1990 utáni nemzetgyűlésekben mandátumot kapott, illetve az Európai Parlamentbe bekerült politikusokra vonatkoznak. Így az elmúlt tizenöt évben 140 volt hivatásos politikai titkosrendőr és felderítő vagy társadalmi munkatárs, ügynök és más hírforrás ült a szófiai törvényhozás legkülönbözőbb frakcióiban - legtöbben a szocialisták között. A jelenlegi 240 képviselőből tizenkilencen álltak kapcsolatban a DSZ-szel. A Bolgár Szocialista Pártnak hat képviselője volt valamilyen ügynöki viszonyban, míg koalíciós partnere, a "török pártnak" számító A jogokért és Szabadságért Mozgalom (DPSZ) négy volt titkos ügynökkel szerepel. Ugyanenynyien vannak a szélsőjobboldali-fajvédő Ataka képviselői között. Három ügynök-politikus most függetlenként szerepel, ám szintén az Ataka listájáról került a parlamentbe. Végül a Bolgár Nemzeti Szövetség két volt titkos ügynököt, illetve katonai hírszerzőt tudhat parlamenti csoportjában.

Az egykori ügynökök egyben egykori üldözöttek is lehettek. Ilyen például Ahmed Dogan filozófus, a DPSZ örökös elnöke, aki a lista egyik főhelyén szerepel, és aki több évet töltött a Zsivkov-rendszer börtöneiben - politikai okok miatt.

Nem kevésbé szenzációsak a szocialista szereplők. A BSZP egyik korábbi elnöke Zsan Videnov, aki kormányfő is volt, Dunav fedőnévvel a nyolcvanas évek végén titkos találkozóhelyet üzemeltetett a DSZ számára Plovdivban. De érdekességként ott van a listán Galaktion sztara-zagorai megyés püspök is, aki parlamenti képviselő volt a kilencvenes években, korábban pedig a belügy besúgóként alkalmazta Miso fedőnévvel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.