Szcientológusok ellen emelnek vádat Belgiumban

Csalás, zsarolás és más törvénytelenségek gyanújával vádat emelnek a Szcientológia Egyház ellen Belgiumban - jelentette a helyi sajtó. A La Libre Belgique című napilap aznapi értesülését megerősítve a belga ügyészség közölte, hogy a vádemelést az egyház belgiumi szervezete, úgynevezett európai irodája, valamint tizenkét természetes személy ellen tervezik.

Pontos részleteket egyelőre nem közöltek, de a sajtó úgy tudja, hogy a két éve folyó vizsgálat nyomán több mint ezer oldalnyi irat készült az ügyben. Az egyes vádlottak ellen állítólag orvosi tevékenység törvénytelen gyakorlása, a kereskedelmi szabályok megszegése, a magánélet tiszteletét garantáló törvény megsértése, bűnszövetkezetben való részvétel miatt is alapos gyanú merült fel.

Ősz folyamán dönt egy bíróság arról, hogy per indulhat-e az ügyben. A Szcientológia Egyház már jelezte, hogy nem követett el törvénytelenséget, szerinte a belga vádhatóságok sajtókampányt folytatnak ellene. A szervezet úgy ítélte meg, hogy emiatt intolerancia és negatív megkülönböztetés légköre lengi körül Belgiumban.

A Szcientológia Egyházat egyes európai országokban mindeddig nem jegyezték be, de például az Egyesült Államokban nagy tiszteletnek örvend. Az Emberi Jogok Európai Bírósága nemrégiben elmarasztalta Oroszországot a bejegyzés megtagadása miatt. Belgiumban tíz éve jelent meg az első panaszos beadvány az egyház ellen, de az ügyészség most jelezte, lépéseinek célja nem az egyház betiltatása. Egyes korábbi beadványok szekta jellegű tevékenységgel is gyanúsították a szcientológusokat.

A belga hírügynökség értesülése szerint akár tízéves büntetés is kiszabható a leendő vádlottak ellen, de az ügyészség is elismerte, hogy inkább csak pénzbüntetésre számítanak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.