Hat bükkábrányi fa szétkorhadt

A világszenzációnak számító tizenhat mocsári ciprusból négy már a miskolci Hermann Ottó Múzeumban van, további hat fát pedig a Bükki Nemzeti Park szakembereinek felügyeletével próbálnak kezelni, kiemelni. A július elején a bükkábrányi bányában megtalált fák közül azonban hat kiszáradt, megsemmisült.

Veres János, a feltárást vezető régész lapunknak elmondta, a Miskolcra vitt fák sértetlenül túlélték az utazást. A homokba ágyazott, nyolcmillió évesre becsült leletnek folyamatosan ellenőrzik az állapotát. Az azonban még nem dőlt el, hogy milyen módon konzerválják a maradványokat. Ilyen korú fát ugyanis sehol a világon nem próbáltak megmenteni az utókor számára. Az eddigi legöregebb konzervált fa "csupán" négyezer éves volt. Veres János szerint felelőtlenség azt mondani, hogy tudjuk, mit kell tenni. Éppen ezért szeptember 10-én egy nemzetközi restaurátori konferenciát rendeznek, amelyen német, lengyel, dán és amerikai szakemberek próbálják megtalálni az optimális megoldást. A nemzetközi tudás azért fontos, mert e lelet esetében nem lehet tönkretenni a konzerválást. (A feladat nagyságát jelzi, hogy a legnagyobb lelet egy 4,6 tonnás, három méter átmérőjű fa. Ezt kell úgy kívülről és belülről megtámasztani, hogy ne rogyjon össze, és időt állóan megmaradjon.) Veres János szerint elképzelhető, hogy egy év alatt sikerül a fák konzerválása. Megtudtuk: a négy fa közül egy a Magyar Természettudományi Múzeumba kerül.

Közben az ipolytarnóci bemutatóhelyre kerülő hat, a kiszáradástól éjjel-nappal takaróval védett fa becsomagolása is lassan befejeződik. A fákat várhatóan már ma megpróbálják - egy kőzetdarabbal együtt - leválasztani a talpazatról. Ha sikerül a kiemelés, jövő hónap elején kerülhet ez a hat fa Ipolytarnócra.

Nyolcmillió éves erdő
Nyolcmillió éves erdő
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.