Nem háborús bűnös a lángszóró feltalálója

Makón emléktáblát állítanának a lángszóró magyar feltalálójának, de nem emiatt. Ugyanakkor aggályosnak tartják, hogy nem tekinthető-e Szakáts Gábor háborús bűnösnek. Nem.

Formálisan semmiképpen nem háborús bűnös a lángszóró makói konstruktőre, legalábbis a ma fellelhető dokumentumok szerint Szakáts Gábort ilyen okból sohasem marasztalták el - tudtuk meg Lattmann Tamás nemzetközi jogásztól. Makón Szakátsot az egyik legnagyobb magyar feltalálónak tartják, ezért vetődött fel, hogy legalább egy emléktáblával adózzanak neki. A Délmagyarország című napilap írása szerint Makón aggályosnak tartják ugyanakkor, hogy Szakáts Gábor - a nevéhez kapcsolt lángszóró miatt - szerepelt az I. világháború után összeállított háborús bűnösök listáján.

A viszonylag fiatalon, mindössze 44 évesen, gyanús körülmények között elhunyt - egyes vélemények szerint gyilkosság áldozatává vált - tehetséges feltaláló zömében polgári célú találmányaival szerzett hírnevet. Például egy újszerű motoros ekéért Horthy Miklóstól kormányfőtanácsosi rangot és méltóságos címet kapott, és konstruált a tüdőgyógyászatban használható eszközt is. Szakáts a múlt század húszas éveiben a német Krupp-gyárnak dolgozott, ahol igen jól keresett, és közismerten nagylábon élt.

A győztes hatalmak az I. világháború után a háborús bűnösnek tartott személyekről valóban listát állítottak össze. Franciaország a vesztes német félnek mintegy kilencszáz nevet tartalmazó jegyzéket adott át, és azon Szakáts is szerepelt - tájékoztatott Lattmann Tamás. Németország azonban vonakodott kiadni bárkit, és ezt igazán a győztesek sem forszírozták. Háborús bűncselekmények miatt tömeges felelősségre vonásra akkor nem került sor, csupán a brit igazságszolgáltatás marasztalt el néhány törököt, de igazán súlyos büntetéseket nem szabtak ki.

Jogi értelemben Szakáts tehát semmiképpen nem háborús bűnös, így rehabilitálására sincs szükség - hangsúlyozta a nemzetközi jogász. Lattmann ugyanakkor kiemelte: senki nem került bíróság elé csupán azért, mert pusztító fegyvereket konstruált. A II. világháborút követően is csak a vegyi és biológiai fegyverekkel embereken folytatott kísérletek miatt ítéltek el például több japán kutatót. Ha tehát Makón úgy kívánják - véli a nemzetközi jogász -, ám állítsanak emléktáblát Szakátsnak, mert azzal a nemzetközi jogot bizonyosan nem sértik meg.

A tehetséges makói konstruktőr
A tehetséges makói konstruktőr
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.