"Hegyvidéki heroint" szednek az Appalache-hegységben

Majdnem kétszer annyi fájdalomcsillapító fogy ma az Egyesült Államokban, mint tíz éve - jelentette a CNN hétfőn egy friss kormányzati  felmérés eredményét ismertetve.


Az öt vezető, receptre vásárolható fájdalomcsillapítóból 2005-ben 88 százalékkal több fogyott, mint 1997-ben - derül ki az  amerikai igazságügy-minisztérium alá tartozó kábítószer-ellenőrzési  hivatal (DEA) adataiból.
Több mint 200 ezer font (90 tonna) kodeint, morfiumot,  oxikodont, hidrokodont és meperidint vettek az amerikaiak 2005-ben a  gyógyszertárakban. Ebből a mennyiségből a 300 milliós Egyesült  Államok minden lakosának több mint 300 milligramm fájdalomcsillapító  jutna.

A felmérés szerint a növekmény legnagyobb hányadát az oxikodon  teszi ki, amelynek meghatszorozódott a fogyasztása a jelzett  időszakban. Ezt a hatóanyagot "hegyvidéki heroinnak" is nevezik,  mivel gyakran veszik és forgalmazzák illegálisan az  Appalache-hegységben. De ma már az ország más tájain is sok fogy  belőle.
A fájdalomcsillapítók forgalmának óriási növekedése mögött  részben a kábítószer-fogyasztás áll; az egy főre eső legnagyobb  eladási értékeket Nyugat-Virginia, Kentucky és Tennessee állam  szegény, vidéki körzeteiben és néhány elővárosban rögzítették.

Az okok közé tartozik a lakosság elöregedése is. Az idős emberek  több fájdalomcsillapítót fogyasztanak. Az Egyesült Államokban  2000-ben 35 millió 65 évesnél idősebb ember élt, 2020-ra számuk el  fogja érni az 54 milliót.

A fájdalomcsökkentő szerek iránti megnövekedett keresletet  magyarázza ezen kívül a gyógyszercégek példátlan reklámhadjárata is.  Míg 1997-ben ezek a vállalatok csak 8,2 milliárd dollárt költöttek  termékeik marketingjére, 2005-ben már 22,4 milliárdot. Ebben az  iparágban a profitráta három-négyszerese annak, mint amekkora több  más sikeres ágazatban elérhető.

Az orvosok gondolkodásának megváltozása is szerepet játszott  abban, hogy manapság gyakoribb a fájdalom elleni tabletták szedése.  Három évtizede a doktorok többsége még azt vallotta, hogy a fájdalom  a gyógyulási folyamat része. A 80-as években viszont fordulat  történt, és ma már az az általános, hogy az orvosok a  fájdalomcsillapítást fontos lépcsőnek tekintik a betegségek  leküzdésében.    (MTI-Panoráma)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.