Kapcsolatban van-e a politikai és az alvilág?

A szervezett bűnözést és a politikai életet az elmúlt évtizedben sokan megpróbálták egymással összefonódásban láttatni, ám bizonyítani még senkinek sem sikerült.

Voltak, akik konkrét személyek megjelölése nélkül lebegtették a kapcsolatot, míg mások név szerint hoztak összefüggésbe politikusokat vélt vagy valós bűncselekményekkel.

Elsőként Katona Béla egykori szocialista titkosszolgálati miniszter nyilatkozta 1995 márciusában, a Bokros-csomag miatt bejelentett lemondását követően a Magyar Nemzetnek, hogy „a hidat már leverték a politika és a szervezett bűnözés közé”. Nevek, konkrétumok ezzel kapcsolatban azóta sem kerültek nyilvánosságra.

1996. november 1-jén a főváros III. kerületében egy a hatóságok előtt máig ismeretlenül maradt elkövető lelőtte Prisztás József vállalkozót.

A Horn-kormány idején az ellenzék Kuncze Gábor akkori belügyminisztert támadta, amiért közös fényképen szerepelt egy összejövetelen a fent említett vállalkozóval. Más kapcsolat azóta sem derült ki a fotó két szereplőjéről. A polgári titkosszolgálatok 1995-ben Nyírfa fedőnéven akciót indítottak a magyar–ukrán–román határ térségében folyó illegális tevékenységek feltérképezésére.

Az operatív munka során egyes vállalkozások gyanús ügyleteiről gyűjtöttek anyagokat, és az adatokat számítógépen rögzítették. Parlamenti képviselők tevékenységével kapcsolatos adatokhoz is hozzájutott a titkosszolgálat. A történtek miatt perbe fogták Földi Lászlót, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatóját és két volt munkatársát, de felmentette őket a bíróság a vádak alól.

A tárgyalást követően újságírói kérdésekre Földi úgy fogalmazott: – Ha 1995-ben Katona Béla azt mondta, hogy megkezdődött a hídverés a politika és a szervezett bűnözés között, én 1999-ben azt mondhatom, hogy ez a hídverés megtörtént, az alvilág jelentős pozíciókat szerzett a politikában.

A politika és a szervezett bűnözés kapcsolatát vizsgálta 2000-ben a parlamenti olajbizottság. A testület egykori vezetője, Pallag László azonban később sorra vesztette el az általa hírbe hozott politikusok és más közéleti szereplők elleni pereit.

Az olajbizottság koronatanúját, Nógrádi Zsoltot hamis vádért és rágalmazásért ítélték el. A Kulcsár-ügyben – amely 2004-ben robbant ki – is több politikus neve besározódott. Vádat azonban nem emeltek ellenük. Nyilvánosságra került egy fotó is, amelyen Kulcsár Lamperth Mónika akkori belügyminiszter férjével pezsgőzik. Érdemi kapcsolat itt sem derült ki.

Fotók máshol, másokról is készültek, s úgyszintén nem bizonyítanak semmit. Így például a 168 óra című lap két olyan felvételt közölt, amelyen Orbán Viktor a lap által az éjszakai élet „igazi nehéz fiújaként” emlegetett M. Róberttel látható. A felvétel Kokó éttermében készült 2004-ben, ahol Erdei Zsolt világbajnoki címét ünnepelték. Kokó azt mondta: sokan fényképezkedtek akkor Orbánnal. És valóban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.