Nyomozás indult a roma fiatalok megverésével vádolt rendőrök ellen

Elrendelte a nyomozást a Pécsi Nyomozó Ügyészség szerdán azon mohácsi roma fiatalok ügyében, akiket a gyanú szerint rendőrök bántalmaztak múlt hét pénteken, a Duna-parti városban - tájékoztatta a baranyai főügyészség helyettes főügyésze az MTI-t szerdán.

Garázdaság bűntett elkövetése miatt rendeltük el a nyomozást, azt követően, hogy a sértettek kedden feljelentést tettek az ügyészségen három személy ellen - mondta a szervezet szóvivői feladatait is ellátó Petréteiné Malomsoki Csilla. Hozzátette, hogy az ügyben hosszú eljárásra lehet számítani, melyben szembesítésekre, a tanúk meghallgatására és szakértői vélemények beszerzésére is sor kerül.

A mohácsi rendőrkapitány hétfőn az ügyészséghez fordult annak kivizsgálására, volt-e közük rendőröknek egy roma fiatalember és barátnője megveréséhez. Még pénteken történt Mohácson az az eseménysor, melynek szabadidős rendőr is szereplője lehet. Az ügyben rendőri intézkedés történt, az ezt tartalmazó iratokat hétfőn délelőtt továbbítottam az ügyészségnek - mondta Gál Vilmos alezredes akkor az MTI-nek.

Az egyik sértett, a 19 éves Kubatov Zoltán telefonon azt mondta: pénteken este fél tíz körül barátnőjével és rokonával a Duna-parti város egyik benzinkútjánál tartózkodott, amikor három, látszólag ittas állapotban lévő civil ruhás rendőr odalépett hozzájuk.

Rövid szóváltást követően kirángatták az autójából, majd őt és a barátnőjét többször megütötték, megrúgták, közben származására is megjegyzéseket tettek. Hozzátette: miután a támadók elmentek, a történtekről telefonon tájékoztatták a rendőrség ügyeletét. Ezt követően orvoshoz fordultak, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseikről látleletet vetettek. Kubatov Zoltán beszámolója szerint, a bántalmazás előzménye, hogy ő korábban autóval ütközött az egyik rendőr édesapjával.

Összeszólalkoztak, de mivel ismerte őt, mert hozzá közel lakik, és az eset nem volt több egy kis koccanásnál, betétlapot sem töltöttek ki - mondta el. A fiatalember szerint a rendőr az édesapjával történt incidenst sérelmezte, társaival azért verte meg őt és barátnőjét.

Az ügyben érintett három rendőr azonban másként emlékszik a történtekre. Szerdán, Pécsett tartott sajtótájékoztatójukon Blum Krisztián őrmester azt mondta, Kubatov Zoltán és társai mentek oda hozzá, amikor kollégáival, Toldi Szabolccsal és Müller Csabával "csapatépítő rendezvényről" hazafelé tartva megálltak tankolni a benzinkútnál.

"Szidalmazta az apámat és a rendőrséget, majd kétszer meglökött, erre én visszalöktem. Sem verekedés, sem cigányozás nem volt" - állította Blum Krisztián, aki bár elismerte, hogy sofőrük kivételével fogyasztottak alkoholt, nem voltak részegek. Azt mondta, ezt követően hazamentek, ő lefeküdt aludni, de még az éjjel otthona előtt megjelentek Kubatov Zoltán rokonai, akik folytatták a szidalmazását, de azt nem tudja, mit akarhattak tőle.

Gál Vilmos rendőrkapitány hozzátette: lakossági bejelentésre ezt követően érkeztek járőrök a helyszínre, akik intézkedtek a csoporttal szemben, tagjait pedig hazaküldték. Hangsúlyozta, hogy a rendőrök által elmondottak merőben más megvilágításba helyezik az ügyet, a rendőri vezetők pedig kiállnak kollégáik mellett.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ha verekedés nem volt, hol és hogyan sérült meg Kubatov Zoltán, Gál Vilmos és kollégái nem kívántak válaszolni.

(MTI)

Toldi Szabolcs őrmester, Blum Krisztián őrmester és Müller Csaba a sajtótájékoztatón
Toldi Szabolcs őrmester, Blum Krisztián őrmester és Müller Csaba a sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.