Párizsi rivaldafényből algíri menedékbe

Nevezték afrikai Michael Jacksonnak, énekelt duettet Stinggel, első nagylemeze, a Los Angelesben felvett, 1991-es Let Me Rai sikerét pedig csak az öbölháború fékezte, hiszen a finnyás, nyugati közönség akkor nem volt vevő az arab zenére.

Később viszont annál inkább: négy éve Jacques Chirac francia elnök a rai műfajának világon való elterjesztéséért Nemzeti Érdemrenddel, a Becsületrend után a legnagyobb állami elismeréssel tüntette ki az akkor harminchét éves Cheb Mamit. A "Rai hercege" most mégis örökre elköszönhet közönségétől egy bántalmazási ügy miatt.

Az Algériában született, franciául és arabul is éneklő sztárnak most ismét egy államfővel van dolga, mégpedig Abdelaziz Bouteflikával, az észak-afrikai ország első emberével. A vendégszeretetét élvezi, pontosabban a védelme alatt áll. Ez azonban messze esik már a rivaldafénytől, inkább kegyelemkenyérnek tűnik. Algír - arra hivatkozva, hogy nincsen Párizzsal kiadatási egyezménye - egyszerűen visszatartja a hivatalos iratokban Mohamed Khelifatinak nevezett "Kölyök Mohamedet" a francia igazságszolgáltatástól.

A kívülállók nem ítélhetik meg, pontosan mi történt két évvel ezelőtt Isabelle Simon francia fotóriporternővel, akit Cheb Mami hívott át Párizsból Algériába, hogy egy koncertjét fényképezze. Mint kiderült, Simon az énekes exbarátnője volt - a hölgy tanúvallomása és a vádhatóság szerint -, a zenész ismerősei pedig súlyosan bántalmazták, miután kiderült, hogy a zenésztől gyermeket vár. A fotóriporternő ennek ellenére hét hónappal később egészséges kislánynak adott életet.

Cheb Mami tavaly ősszel, új lemezének bemutatója előtt tért vissza szülőhazájából Franciaországba, de a repülőtéren azonnal elfogták. Három és fél hónap előzetes letartóztatás után 200 ezer euró óvadék ellenében szabadon engedték, útlevelét bevonták, ám ő Algériába szökött. Mint később a Le Quotidien d'Oran című helyi lapnak nyilatkozta, nem az igazságszolgáltatás elől menekül, hanem szülőhazájában kíván a vizsgálat elé állni, mert nem bízik a francia hatóságokban. Elismert valamennyit a vádakból, és szidta menedzserét, Michel Lévyt, akinek - szerinte - rossz tanácsaira hallgatott, és aki azóta persze múlt időbe helyezte magát ezen minőségében. De a menedzsernek sem volt könynyű, európai koncertturnét kellett lemondani, az új lemezt pedig fél áron vághatták hozzá az elbizonytalanodott rajongótáborhoz. Az internetes fórumokon azóta is zajlik a vita - Mami mellett és ellen.

A rai a hetvenes, nyolcvanas években, kevert műfajként jelent meg, van benne például pop, reggae, dance és hip-hop, mindezekhez arab melódiák kapcsolódnak. Indulása nagy szelet kavart, a koncerteket, kazettákat azonnal betiltották szabadelvűségük miatt, a rai zenészek pedig ellenségek lettek a vallási vezetők szemében. Mára azonban világszerte közkedveltté vált.

Zinadine Zidane-t nem számítva a legnagyobb, francia földön karriert csinált algériai sztárról van szó, aki ráadásul a "ráolvasó", erkölcsi problémákat feszegető rai letéteményese. Tizenhat éves kora óta énekel, tavaly a Szigeten is láthattuk. A népszerű előadónak most házasságon kívüli kapcsolatával kell elszámolnia, erőszakos rábeszéléssel, tettlegességre felbujtással vádolják. Saját közönsége máris ítéletet mond felette.

"Teljesen megdöbbentett, amit művelt, éppen ő, aki éveken át a szeretetről énekelt, már nem is hallgatom a dalait, mert nem őszinték. Nincs bocsánat erre a tettre, és remélem, egy napon meg is fizet érte, persze máris fizet: vége a karrierjének" - fogalmazza meg sokak véleményét egy Wascila nevű internetes hozzászóló.

Vannak ugyanis olyan kérdések, amelyekben a sztárlét sem enyhítő körülmény.

A rai-énekesnek mostanában semmi oka nincs a mosolygásra, tettéért hamarosan felelnie kell. A rajongók máris elpártoltak tőle
A rai-énekesnek mostanában semmi oka nincs a mosolygásra, tettéért hamarosan felelnie kell. A rajongók máris elpártoltak tőle
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.