Finnországban már bizonyított

Ha Kovács Péter, a Finnországban profi szerződéssel játszó futballista hazajön, akkor ideje nagy részét a Salgótarján melletti faluban, Vizsláson élő szüleinél tölti. Így volt ez legutóbb is, amikor barátnőjével, Hercz Paulával volt itthon szabadságon. A lány a finn HIFK első osztályú kézilabdacsapatában játszik.

Kovács Péter tavaly már a harmadik idényét töltötte északon, ahol legutóbb az FC Haka Valkeakoski csapatával a negyedik helyen zárták a bajnokságot - odakint tavaszi-őszi idény van -, míg a Bajnokok Ligájában a selejtező harmadik körében a Liverpool állította meg őket. A nagy növésű - 198 centiméter magas és százkilós - támadó 1992-ben, az SBTC-ben kezdte labdarúgó-pályafutását, ahol végigjárta a ranglétra minden fokát. Persze nem véletlen, hogy a fiú a futballt választotta, hiszen az apja, Kovács II. József - akit amúgy sportkörökben "vörös Kovácsnak" becéztek - a hetvenes években az SBTC és az Újpest csapatában az élvonal tán legkeményebb védőjének számított. A gyerek az édesapjától örökölte a vörös haját, ám ő kezdettől fogva a csatársorban szerepelt. Az SBTC másodosztályú csapatában 1995 őszén hétszer jutott szóhoz. Az Újpesthez 1996 elején igazolt át, ahol a felnőttcsapatban négyszer szerepelt, de így is magáénak mondhat egy bronz- és egy ezüstérmet. Közben 1997 októberétől a következő év májusáig a svájci másodosztályban játszó Lamboing együttesében szerepelt. Ezután visszatért Újpestre, majd ősszel az NB I/B-s Érd csapatához került.

-Finnországba 1999 áprilisában mentem ki - kezdte Kovács Péter. - Az első évben az FC Lahti csapatában szerepeltem, amellyel az osztályozón sikerült kivívni az első osztályban való szereplés jogát. Abban az évben tíz gólommal a harmadik helyen végeztem a finn góllövőlistán.

Aztán a játékára felfigyelt az FC Haka, és a váltást egyikük sem bánta meg, hiszen Kovács nyolc találattal járult hozzá új csapata bajnoki címéhez. Ezek után jöhetett a Bajnokok Ligája, amelynek selejtezőiben a csatár a máltai FC Valletta elleni találkozón mesterhármast ért el hazai pályán, míg a harmadik körben Liverpoolban ő szerezte meg csapata egyetlen gólját. A magyar labdarúgó pályafutása egyik legnagyobb élményeként emlegeti a találatot, amelyet a szintén tarjáni nevelésű Kozma István egykori csapatának a hálójába küldött. A Hakának egyébként az elmúlt év nem sikerült olyan jól, mint egy évvel korábban. A negyedik helyen zárt, a magyar csatár tizenegy góllal lett házi gólkirály.

- Szeptemberben a sorozatos sérülések és az eltiltások miatt hosszú nyeretlenségi sorozatba zuhantunk, ezért nem tudtuk megvédeni a bajnoki címünket - folytatta a támadó. - Angol edzőnk, Keith Armstrong távozott, helyét addigi segítője, a hatvanszoros finn válogatott, Olavi Huttunen vette át. A csapattól elvárt teljesítményt nem határozták meg pontosan, de mi mindenképpen a dobogón szeretnénk végezni.

A finn futballról azt is elmondja, hogy - mint azt a világranglistán elfoglalt helyezésük is mutatja - előrébb vannak a magyar futballnál. Több játékosuk is szerepel Európa különféle elit csapataiban, s úgy véli, ha az edzőik jobbak lennének, akkor a bajnokságuk is magasabb színvonalú lenne. A terveiről szólva kiemelte:

- Váltani szeretnék. Németországból és Hollandiából érdeklődnek utánam, de nekem az FC Hakánál 2002. november 30-ig van érvényes szerződésem. Persze ha előbb összejönne valami, akkor távoznék. Távlati céljaim között szerepel, hogy Angliában futballozzak. Persze azon is elgondolkodnék, ha egy hazai élcsapat hívna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.