Gépesített nyaralás, nyáriasított gép

Egy családi, baráti nyaralás már nehezen képzelhető el digitális fényképezőgép nélkül. Igen ám, de akár egyhetes nyaralás alatt is igen sok kép készül, és a memóriakártyán nemsokára megjelenik a "memory full" - "a kártya megtelt" felirat. Ilyenkor nem árt kiírni merevlemezre, majd CD-re, DVD-re a felvételeket.

Ráadásul sokan csak ezen a néhány napon engedhetnek meg maguknak egy kis kikapcsolódást, filmnézést esténként, és persze az információs társadalom polgárai mindig tájékozottak akarnak lenni. Tehát jó lenne laptopot is vinni nyaralni! De miben? És hogyan használjuk gazdaságosan például vonaton, sátorban?

A laptopok - néhány "vagányabb", ipari, katonai típustól eltekintve - kényes jószágok: autós nyaralás esetén legjobb, ha speciális laptoptáskába, ütésbiztos, ezért merev és elég nehéz (két-három kilogrammos!) bőröndbe csomagoljuk. Jó, ha ezzel együtt vásároljuk, de a táskák utólag is beszerezhetőek, 10-30 ezer forintos áron. Legalább elfér mellette a sok kiegészítő: letöltőkábel, pótakkumlátor, CD-k, DVD-k, tápegység stb. Hátizsákba tenni a laptopot - hacsak nem speciális laptophátizsák - nem javasoljuk, vagy ha mégis, be kell bugyolálni. A merevlemez közismerten érzékeny ütődésre, rázkódásra, a portokat, csatlakozókat tisztán, zártan kell tartani.

Ha már szállítani tudjuk, utazás közben is használhatjuk a drót nélküli internetet, az ún. hot-spotok elérésével. A hazai wifi-lehetőségek még szűkösek, de nyugatabbra indulva többször találunk nyitott kapukat az internet felé. Az akkumulátorok időtartama típusonként jelentősen eltérő: a legolcsóbb modellek legfeljebb egy-másfél órán át használhatók hálózati áram nélkül, a drágább modellek közül néhány azonban akár egy tengerentúli utazás erejéig, 8 órán át is üzemel.

Persze az sem mindegy, hogy mire használják akkumulátorról a gépet: munkamániásan szöveget szerkesztünk rajta, vagy filmet nézünk, esetleg netezünk? A játékprogramok fogyasztják a legtöbb erőforrást, majd a netről letöltés, a böngészés, a filmnézés, majd a szövegszerkesztés következik az "energiaéhségi" sorrendben.

Minden erőfeszítés ellenére az energia egyszer azonban csak elfogy, s ilyenkor jól jöhet egy pótakkumulátor (www. akkuk.hu). Univerzális, vagy típushoz tartozó akkumulátorok kaphatóak már, bár elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni... A pótakkumulátorok lapos kivitelűek, így a laptop hordtáskájában is könnyen elférnek, és ezekkel akár meg is lehet duplázni az üzemidőt.

A fejlesztők a klímaváltozásnak és a mobiléletmódnak megfelelően a "napba néztek", és egy, mintegy 10 kilós napelemes akkumulátor-töltőt készítettek, amelyet kb. 500 dollárért forgalmaznak. Ez hatórás "sütkérezés" után háromórányi üzemelést biztosít egy maximum 300 wattos készüléknek.

Takarékoskodási tippek

A képernyőn az általában kék, ún. funkcióbillentyűk segítségével (Fn) laptoponként eltérő módon csökkentsük a fényerőt, hisz a jelenleg piacon lévő notebookok esetében a legtöbb energiát - nagyjából az összfogyasztás 30-40 százalékát - a képernyő, illetve annak háttérvilágítása emészti fel.

Repülőn menet közben tilos a wifi, Bluetooth, mobilmodem használata, egyébként ezek kikapcsolásával is takarékoskodhatunk.

Bizonyos típusokon a vezetékes hálózati kártya automatikusan kikapcsol, ha nincs használatban.

Akkumulátorról üzemeltetett laptopban ne használjuk a máskor oly praktikus USB-s eszközöket - egér, pendrive stb. - sem, mivel ezek is a laptop akkumulátoráról nyerik az energiát, és rövidítik az üzemidőt.

A filmek lejátszásához az úgyis működő merevlemezt használjuk, ne az extra fogyasztóként beállított DVD-t.

A víz mellett akár jól jöhet a napelemes pótakku is
A víz mellett akár jól jöhet a napelemes pótakku is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.