A szlovák piacnak sem tenne jót a Mol felvásárlása

A Slovnaft anyacége, a Mol esetleges átvétele az osztrák OMV által nem lenne jó hír Szlovákia számára - vélik szlovák elemzők és a gazdasági minisztérium képviselői. Az osztrák kormány ésszerűnek tartaná a fúziót.

Elemzők szerint az átvétel növelné a piaci koncentrációt, valamint korlátozná a versenyt az üzemanyag-feldolgozásban és -értékesítésben. - Az OMV és a Mol fúziója nem válna az autósok előnyére: a szlovák üzemanyagpiacon, ahol a verseny már most is szinte ismeretlen, annak további csökkenéséhez vezetne - vélekedik a Firmex Capital egyik elemzője, akit a TASR-SLOVAKIA idézett.

- Az OMV a domináns Slovnaft néhány még megmaradt versenytársának egyike, 17 százalék körüli piaci részesedéssel. A Slovnafttal való egyesülés olyan céget hozna létre, amelynek piaci részesedése közel 80 százalék, és így abszolút monopolhelyzetben lenne - így az elemző. Ezért kérdéses, hogy a lépést a szlovák versenyhivatal és az Európai Bizottság jóváhagyná-e versenyjogi szempontból.

A szlovák gazdasági minisztérium figyelemmel kíséri a helyzetet: szóvivője szerint a minisztérium szakértői megerősítették, hogy amennyiben egy ilyen egyesülésre sor kerülne, a közép-európai térségben legalább három finomító koncentrációja jelentkezne, amelyeket többé-kevésbe egy tulajdonos ellenőrizne. Az OMV június 25-én 18,6 százalékra növelte részesedését a Mol-ban.

Az osztrák kormány ésszerűnek tartaná a fúziót

Ausztria támogatna egy ajánlatot az osztrák OMV és a magyar Mol fúziójára vonatkozólag - idéz a Bloomberg pénzügyi hírügynökség a Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszterrel a hétvégén készített interjújából. A hírügynökség szerint Bartenstein ésszerűnek tartaná, ha a fúzió révén a két sikeres energiavállalat nagy "játékossá" válna a dunai térségben.

A miniszter sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon az OMV felborzolta a kedélyeket. Jó lenne, ha a múltból származó érzelmeket el lehetne felejteni, hogy a két vállalat közös jövőbe pillanthasson - tette hozzá. A politikus mindamellett kifejtette, hogy a kormány nem fog befolyásolni egy OMV-ajánlatot. Pénteken Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV osztrák olajipari vállalat vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül cége megszerzi a Molt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.