Kis csatával folytatódik a lakóparkháború

Nem lankad a tiltakozás Csepelen az egykori napközis tábor helyére tervezett lakópark ellen. A tiltakozók már háromezer aláírást gyűjtöttek és újabb demonstrációt tartottak.

Összegyűlt a háromezredik tiltakozó aláírás a Ráckevei-Duna-ágban, a csepeli strandtól délre lévő, volt napközis tábor területére tervezett 180 lakásos, hatszintes lakópark felépítése ellen - mondta el lapunknak Vancsik István, a Csepeliek a Kis-Duna-partért Egyesület szóvivője.

Mindezt azután közölte, hogy tegnap este újabb autós felvonulásával hívták fel a XXI. kerületiek figyelmét a kedvelt szabadidős területüket fenyegető beruházásra. A helyi érdekvédők egyre erőteljesebb fellépéssel szeretnék megakadályozni a lakópark, s a tőle délre eső Duna-part beépítését, magántulajdonba kerülését. Céljuk, hogy az önkormányzat vegye figyelembe a lakók fejlesztési elképzeléseit is, s azok kidolgozásában a helyiek is aktívan részt vehessenek.

A szóvivő szerint a háromezer aláírás jól mutatja, mindez nemcsak a közvetlenül a környéken élők belügye, a tiltakozók közt ugyanis nagyon sokan Csepel belső, illetve más részein, a Kis-Duna-parttól jóval távolabb laknak. Ugyanakkor ők is előszeretettel kirándulnak, pihennek a szóban forgó zöldövezetben. Épp ezért e terület fejlesztése csakis zöldövezetként képzelhető el. A civileket már egy jogász is segíti annak érdekében, hogy az önkormányzat állítólagos beépítési törekvéseit szakszerű módon támadhassák meg minden lehetséges törvényes eszközzel. Mint arról már beszámoltunk, a lakók a teljes beépítéstől féltik a molnár-szigeti révig terjedő partszakaszt. Ám hogy erről szó sem lehet, azt a közelmúltban határozatban rögzítette a képviselő-testület. Gergely István (MSZP), a környezetvédelmi bizottság elnöke hangsúlyozta, a városrendezési szabályzat építést tiltó módosítása egy demonstratív szándéknyilatkozat az önkormányzat részéről.


A Levegő Munkacsoport és a Csepeli Zöld Kör Egyesület is határozottan ellenzi a lakópark-beruházást. Utóbbi arra hívja fel a figyelmet, a Ráckevei-Duna-ág része a Natura 2000 hálózatnak, s mint ilyen, kiemelt jelentőségű, különleges természetmegőrzési területnek számít, melyet az EU irányelve szabályoz. A Levegő Munkacsoport is a lakóparktervek elvetésére szólít fel. Egyúttal kezdeményezi a fővárosnál, hogy a készülő keretszabályozásában a Csepel-sziget a többi védett dunai szigettel azonos védelemben részesüljön. Jelenleg ugyanis a vonatkozó előírás a "Csepel-sziget kivételével" kifejezést tartalmazza.

Bíróság dönt majd, hogy maradhat-e az idilli állapot a parton
Bíróság dönt majd, hogy maradhat-e az idilli állapot a parton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.