Fenyő-gyilkosság: nem egyezik a DNS-minta

Nem egyezik meg a Fenyő-gyilkosság ügyében az a DNS minta, amelyet Szerbiából hoztak be a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai azzal, amelyet a bűnügyi technikusok gyűjtöttek össze a tett helyszínén - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A rendőrfőkapitány a műsorban elmondta, hogy az a DNS-minta, amelyet Szerbiából hoztak be a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, nem egyezik azzal a mintával, amelyet a bűnügyi technikusok gyűjtöttek össze a Fenyő-gyilkosság helyszínén, vagyis nem az a férfi volt az elkövető, akitől a minta származik.

Szabóné Csontos Stefánia, a NNI helyettes szóvivője szerda este először azt mondta: nem kívánnak nyilatkozni a nyomozás lezárultáig, később a főkapitány szavait megerősítve elmondta, hogy a szerb hatóságokhoz eljuttatott jogsegély-kérelmükben további kérések is szerepelnek. Ezek teljesítését várják, amíg ez nem történik meg, addig nem kívánnak az ügy részleteiről további információkat nyilvánosságra hozni. További DNS-mintákat is kértek, más, az elkövetéssel összefüggésbe hozható személyekkel kapcsolatban. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a nyomozásra egy hónapot kérték, és ebből már nincs sok hátra.

A Magyar Hírlap szerdai számában szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt az üggyel kapcsolatban, hogy egy héttel a Fenyő-gyilkosság előtt érkezett Magyarországra az a szerbiai férfi, akit a médiavállalkozó megölésével gyanúsítanak. A szerb hatóságok június 21-én adták át a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként. Alberti Bálintné alezredes, az NNI életvédelmi osztályvezetője akkor azt mondta: a DNS-mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, amelynek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye.

Jogsegélykérelemben kérték, hogy a Fenyő-gyilkosság nyomozása során elkövetőként képbe került férfi mintáját összevethessék a bűncselekmény helyszínén talált nyomokkal, emellett nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak a férfi ellen. A szerb hatóságok más bűncselekmény miatt elfogtak egy férfit, aki az iratai alapján azonos a magyar hatóságok által keresett személlyel. Az ő DNS-mintáját adták át a határtalálkozón a Nemzeti Nyomozó Iroda részére.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították annak határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna. 2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz. Petőfi Attila, az NNI igazgatóhelyettese korábban azt mondta: a magyar szervek három alkalommal kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól. Hozzátette: az "albán szál" egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságról még nem lehet beszélni.(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.