Prima Primissima: az ötödik évad

Az idén lesz ötéves a Prima Primissima-díj. Az évfordulóra való tekintettel öt különdíjat is átadnak, sőt az idén először a fiatalok is pályázhatnak a nekik létrehozott Junior-díjra.

Tegnap ismertették az idei jelöltek, azaz Prímák névsorát; a Prima Primissima-díj esetében azonban már a jelölés is egy kisebb győzelemmel ér fel, nem utolsósorban azért, mert a listára kerülők tízezer euróval lesznek gazdagabbak. (A díj ötvenezer euróval jár.) December 7-én, a magyar vállalkozók napja rendezvénysorozatának keretében választják majd ki a kategóriánkénti három jelöltből azt, aki elnyeri a Prima Primissima-díjat. A "társadalmi békét" szolgálja a döntés, hogy jövőre a jelöltek között már nem lehet politikai újságíró.

Az idei év igazi újdonsága a Junior-díj megalapítása, amelylyel a 25 évnél nem idősebb magyar tudósokat, sportolókat és tanárokat kívánják elismerni. A szakmájukban kiemelkedőt alkotó fiatalok 7000 eurót kapnak majd. A díj finanszírozásához új szponzorokat sikerült megnyerni, a Magyar Kereskedelmi Bankot, a Magyar Fejlesztési Bankot és a Vodafone Magyarországot. A díjra elsősorban azért volt szükség, mert fiatalokat ugyan eddig is lehetett jelölni, de nem sok esélyük volt a több évtizedes életművel maguk mögött tudó, idősebb kollégáikkal szemben. A Junior-díj jelöltjeire az alapítók és az eddigi Prima Primissima-díjasok tehetnek javaslatot.

Az ötödik évfordulót a díj alapítója, Demján Sándor öt korábbi jelölt Jubileumi Prima Primissima kitüntetésével ünnepli. Ők azonban csak negyvenezer euróra tesznek szert, hiszen korábban tízezret már hazavihettek jelölésükért. Az idén is lesz majd közönségdíj, a szavazókedv növelésére egy autót sorsolnak ki a lel- kes SMS-ezők és telefonálók között.

A díj kistestvérét, a Területi Prima Primissimát az idén már 17 helyszínen rendezik meg, az egymillió forintos elismerés odaítélésében tavaly minden megyében tízezrek vettek részt. A tavalyi nyertesek bemutatására évkönyvet szerkesztenek, a díjazottak életpályáját bemutató kiadvány megjelenése decemberre várható.

Az idén közülük választhatunk

A magyar irodalom kategóriában Mezey Katalin író, Parti Nagy Lajos költő, író és Tandori Dezső költő, műfordító neve szerepel. A magyar színház- és filmművészet kategóriában Gaál István filmrendező, Lukács Sándor és Schubert Éva színművész, a magyar képzőművészet kategóriájában pedig Féner Tamás fotóművész, Schrammel Imre, az Iparművészeti Egyetem rektora, keramikus-iparművész és Vigh Tamás szobrász került a primák közé.

A magyar tudomány kategóriában Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Losonczi Ágnes szociológus és Roska Tamás informatikai mérnök szerepel a névsorban. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hankiss Elemér szociológus, Roóz József közíró és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a jelölt. A magyar építészet és építőművészet kategóriában Cságoly Ferenc, Finta József és Kévés György építész került a primák közé.

A magyar sajtó kategóriában Juhász Juditot, a Magyar Katolikus Rádió igazgatóját, Rangos Katalint, az MTV programigazgatóját, valamint Sediánszky János rádiós újságírót jelölték. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Jankovics Marcell filmrendező, valamint a Magyar Állami Népi Együttes szerepel a jelöltek között.

A magyar zeneművészet kategóriában Kelemen Barnabás hegedűművész, Perényi Miklós gordonkaművész és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester került a primák közé. A magyar sport kategóriájában Egerszegi Krisztina úszó, olimpiai bajnok, Mezei István a cigány labdarúgó-válogatott menedzsere és Nagy Tímea vívó, olimpiai bajnok neve szerepel a jelöltek névsorában. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.