A holtakat is beszámítaná Kaczynski

Bizarr beszámítási javaslattal rukkolt elő Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő abban a harcban, amellyel Varsó az uniós csúcstalálkozón szavazati súlyának növekedését akarja elérni az Európai Unió döntéshozatali rendszerében.

 A 38 millió lakosú kelet-közép-európai állam miniszterelnöke szerint a II. világháború lengyel áldozatait is figyelembe kellene venni Varsó szavazati súlyának megállapításakor.

 – Csak azt követeljük, amit elvettek tőlünk. Ha Lengyelország elkerülhette volna az 1939-1945 közötti tragikus időszakot, akkor a demográfia tényezők alapján most legalább 66 milliós ország lenne ­- nyilatkozta a meghökkentő történelmi kárpótlást követelő Kaczynski.

Nem csak Németországban verte ki a biztosítékot. Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár egyaránt abszurdnak nevezte a lengyel követelést, míg Andrus Ansip észt miniszterelnök arról beszélt: országa nem kér a múltban élő felfogásból.

A német politikusok közül Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő és CSU-elnök azt fejtegette: a Kaczynski-féle felfogás megkérdőjelezi az egész európai integrációt. Wolfgang Thierse (SPD) a Bundestag alelnöke riasztónak nevezte, hogy a varsói kurzus a „a németek rossz történelmi múltját” eszközként használja egy XXI. századi politikai vitában, miközben azt érzékelteti, semmit sem jelentenek azok az erőfeszítések, amelyeket a németek tettek az elmúlt hatvan évben a két nép megbékéléséért.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság német tagja viszont védelmébe vette a lengyeleket. Verheugen szerint hazája politikai elitje még mindig alábecsüli a német dominancia miatti lengyel félelmeket, ahogy azt sem értik, hogy a lengyelek európai felfogásában milyen nagy szerepet játszik a történelmi múlt – vagyis a németekkel és az oroszokkal szembeni bizalmatlanság.

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor kompromisszumra sürgette Varsót, amely akadékoskodásával az uniós pénzekhez való hozzájutását is kockáztatja. Érdekes, hogy a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki kommentárjában azt írta: ha eddig nem tűnt volna fel, akkor most viszont nagyon is jól látható, hogy az EU keleti bővítésével új politikai magatartások, mentalitások és történelemszemléletek jelentek meg az unióban.

A Lengyelország elleni náci támadással kezdődött II. világháborúban 6,5 millió lengyelt, köztük hárommillió zsidót öltek meg. Az áldozatok száma a háború előtti lengyel lakosság negyedének felel meg.

Sérelmi politizálás lengyelül. Kaczynski államfõ és Fotyga külügyér Brüsszelben
Sérelmi politizálás lengyelül. Kaczynski államfõ és Fotyga külügyér Brüsszelben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.