A keddi volt az utolsó teljes ülés

Az MSZP a választásokig nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, mert szerintük Orbán Viktor a parlament keddi ülésén hazaárulónak nevezte a szocialistákat. A parlamenti jegyzőkönyvből, a tévéfelvételből, de még a kormányfő szerdai nyilatkozatából sem derül ki pontosan, hogy mi történt.

Szerdán sem vált egyértelművé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a parlament keddi ülésén valóban hazaárulónak nevezte-e a szocialistákat a státustörvényről és az ahhoz kapcsolódó magyar-román miniszterelnöki megegyezésről folytatott éles, személyeskedésekkel, közbekiabálásokkal tarkított vitában. (Szégyen!, Te vagy a kárpáti Ciceró!, Telefonálj inkább! - az MSZP kivonulása után: Mindjárt több az oxigén!, Az SZDSZ-t itt hagyjátok?)

A parlamenti jegyzőkönyv tanúsága szerint a "hazaáruló" jelző kétszer is elhangzott az ülésteremben, mindkétszer fideszes képviselő szájából. Először Keller László szocialista képviselő felszólalása közben kiabálta be Tirts Tamás, hogy "hazaárulás", amire a szintén fideszes Répássy Róbert azzal kontrázott, hogy "idegengyűlölő". Néhány perccel később egy másik szocialista képviselő felé fordulva Kövér László, a Fidesz volt elnöke kiabálta: "Hazaárulók vagytok!". Ezt követően kért szót a szocialista Keller László, aki szerint a miniszterelnök is hazaárulónak nevezte az ellenzéket, és erre magyarázatot kért. Mivel ezt nem kapta meg, az MSZP-frakció kivonult az ülésről. Az SZDSZ a teremben maradt. Orbán kedd este lapunknak azt mondta: nem szokott bekiabálni, de valóban mondott valamit Kellernek, viszont nem azt, hogy hazaáruló. Azt ígérte, szerda reggeli rádiónyilatkozatában beszél a történtekről.

A rádiónyilatkozatból azonban továbbra sem derül ki, hogy Orbán mit mondott valójában. A miniszterelnök szerint "nem történt semmi olyasmi, amit csúnyaságnak nevezhetnénk, Keller László képviselőtársamnak higgadtan, nyugodtan és csendben mondtam el véleményemet a kialakult helyzetről". Ilyen parlamenti hozzászólás nem hangzott el - jelentette ki a kormányfő, azt azonban elismerte, hogy hozzászóláson kívül elhangzott a hazaáruló kifejezés. - Parlamenti képviselők időnként szoktak beszélni egymással még a plenáris ülés alatt is - fogalmazott Orbán, majd rátért az ellenzék bírálatára. Szerinte az tette feszültté a parlamenti ülést, hogy miután az Európai Bizottság közzétette a bővítésre ajánlott pénzügyi kereteit, az ellenzék a kormányt teszi felelőssé a javaslatért, és ezzel nehezíti a kabinet munkáját, gátolja a jó eredmény elérését. - Baj van, ilyen ellenzékkel nagyon nehéz lesz eredményeket elérni, sikeresen tárgyalni Brüszszelben úgy, hogy közben a hátában egy ilyen ellenzék dolgozik, érzésem szerint Magyarország minden polgárának érdeke ellenében - hangoztatta Orbán.

A miniszterelnök környezetében ülő kormánypárti képviselők a történtekről annyit mondanak: Orbán Viktor nem ejtette ki a száján a hazaáruló kifejezést. Amikor azonban Kövér László hazaárulónak nevezte az ellenzéket, Orbán is a szocialisták, a közelében ülő Keller felé fordult, s valami olyasmit mondott: sajnos ez így van.

Ugyanakkor Keller cáfolta, hogy a miniszterelnök nyugodt, higgadt körülmények között közölte vele véleményét. "A tekintetünk két alkalommal találkozott, mindkétszer jól hallhatóan a szemembe kiabálta: hazaárulók vagytok, mindanynyian!" - emlékszik vissza a szocialista képviselő. A történtek miatt az MSZP-frakció visszavonja kezdeményezését, hogy február 26-án Mindennapi kenyerünk - címmel politikai vitanapot tartson a parlament, és a választásokig nem vesz részt az Országgyűlés munkájában. Ezt Nagy Sándor frakcióvezető jelentette be szerdán a Parlament épülete előtt. Úgy tudjuk, hogy az MSZP nemcsak a február 26-i utolsó plenáris ülésről marad távol, hanem a bizottsági ülésekről is. Az elmúlt négy évben a szocialisták már több alkalommal is a parlamenti ülésről való kivonulás eszközével éltek, így tiltakozott például a kétéves költségvetés elfogadása, a társadalombiztosítási önkormányzatok megszüntetése, a csonka, csak kormánypárti jelöltekből álló közszolgálati médiakuratóriumok ellen.

Nagy szerint kedden minőségi fordulat történt azzal, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kijelentésével a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletkeltés élére állt. A frakcióvezető emlékeztetett arra: a miniszterelnök az Orbán-Nastase paktum körül kialakult vita kapcsán tette kijelentését, amelyről tudható, hogy az emberek 76 százaléka nem ért vele egyet. Leszögezte: Orbán szerint tehát mindenki hazaáruló, aki nem támogatja a kormány politikáját, nyilvánvaló hibás lépéseit. Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista alelnöke kijelentette: Orbán Viktor azzal, hogy lehazaárulózta a legnagyobb ellenzéki párt képviselőit, lenézi azokat a választókat, akik őket a parlamentbe küldték. Megjegyezte: "beköltözött a parlamentbe a fociöltözők stílusa".

Az SZDSZ közleményt adott ki, amelyben elfogadhatatlannak tartja azt a hangnemet, amelyet a miniszterelnök és a Fidesz egyes politikusai a parlament ülésén használtak. A párt visszautasítja Orbán Viktor azon hétfői kijelentését, mely szerint az SZDSZ szélsőséges párt lenne. Kuncze Gábor pártelnök emlékeztetett arra: hétfőn a miniszterelnök még higgadtságra szólította fel a parlament képviselőit, majd ezek után kijelentéseivel szándékosan sértett meg több százezer magyar állampolgárt. Az SZDSZ a leghatározottabban visszautasít minden olyan törekvést, amellyel a Fidesz az ellenzéken keresztül a magyar társadalom több mint a felét hazaárulónak akarja minősíteni. "A történtek után a miniszterelnök bebizonyította, hogy méltatlanná vált a miniszterelnöki poszt betöltésére".

Kövér László tegnap egy soproni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: azért sajnálom, hogy a magyar parlamentben - már nem először - elhangzott a hazaáruló kifejezés, mert ismét oka volt ennek a súlyos minősítésnek. Győri tudósítónk jelentése szerint a Fidesz ügyvezető alelnöke leszögezte: a miniszterelnök helyett és nevében nem akar nyilatkozni. Reagál viszont Keller Lászlónak arra a megjegyzésére, miszerint ő már megszokta, hogy Kövér hazaárulónak nevezi a szocialistákat. Az alelnök ezt erős túlzásnak tartotta, de hozzátette: - Ha valaki engem nevezne hazaárulónak, lelkiismereti vizsgálatot tartanék, hogy megállapítsam, hol vétettem saját nemzetem érdekei ellen.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerdai budapesti tájékoztatóján arra a kérdésünkre, miszerint egyetért-e azzal, hogy kormánypárti oldalon hazaárulással vádolták az ellenzéket, úgy válaszolt: nem tartja jónak, ha a parlamentben éles, indulatos szavak hangzanak el. Még nagyobb bajnak tarja azonban azt, hogy egyes szocialista politikusok a választási kampánytól elvakulva, az ország közös érdekeit szem elől tévesztve akarnak visszakapaszkodni a hatalomba. Mint fogalmazott: megbocsáthatatlan az, amit Horn Gyula, Kovács László és Medgyessy Péter az elmúlt hetekben az ország közös érdekeinek szempontjából tett. - Azokat a politikustársaimat, akik ezekre - vérmérséklettől függően - felhívják a figyelmet, és kimondják, hogy baj van, nem kívánom minősíteni - mondta. Pokorni közlése szerint az MSZP egy álbotránnyal kívánja elterelni a figyelmet arról a nyilvánvaló botrányról, hogy Medgyessy Péter Brüsszelben kampányol a kormány ellen.

A miniszterelnöknek akkor sem kellene bocsánatot kérnie, ha a parlament keddi ülésén hazaárulóknak nevezte volna az MSZP és az SZDSZ képviselőit. - nyilatkozta Csurka István, a MIÉP elnöke. - Ilyen miniszterelnöki kijelentés megengedhető, mert első a haza és az igazság. A MIÉP elnöke szerint a kedvezménytörvénnyel és az ahhoz kapcsolódó Orbán- Nastase megállapodással kapcsolatban az MSZP és az SZDSZ valóban a hazaárulás útjára lépett, hiszen a magyarsággal szemben álló erőkkel "szövetkezett, cimborált". - Nagyon rossz néven venném a miniszterelnök úrtól, ha bocsánatot kérne - közölte.


A Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint: az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztárasság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn bűntettet követ el, és 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés 10 évtől 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást súlyos hátrányt okozva, állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával, háború idején, külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybe vételével követik el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.