Újabb hordók Csepelen?

A Fidesz gyanúja szerint újabb, feltehtőleg galvániszapot tartalmazó hordók kerületek a volt Csepel művek területére. A párt azt a szerződést is támadja, amit az önkormányzat egy helyi SZDSZ-es képviselő cégével kötött a telephely ellenőrzésére.

Újabb, feltehetőleg galvániszapot tartalmazó hordók kerültek Csepelre - közölte a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője.

Az ellenzéki képviselő, aki a le nem zárt területre bevezette az újságírókat, megmutatta azokat a becslése szerint mintegy öt tonna veszélyes anyagot tartalmazó hordókat, amelyek állítása szerint néhány hete még nem voltak a telephelyen.

A fóliával letakart hordókkal teli területre érkező mintegy tucatnyi újságírót senki sem tartóztatta fel.

Németh Szilárd bemutatta azt a szerződést is, ami szerint a csepeli önkormányzat az egyik szabad demokrata képviselő cégét bízta meg a telephely ellenőrzésével. A frakció a képviselői munkával összeférhetetlennek és etikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy Kál Károly, aki egyben az SZDSZ helyi elnöke, a veszélyes hulladék tárolásában érdekelt legyen - hangoztatta az ellenzéki képviselő.

Közölte, arra kérik a csepeli polgármestert, indítsa meg a képviselő ellen az összeférhetetlenségi eljárást.

Németh Szilárd elmondta, nem tartja megnyugtatónak a galvániszap ellenőrzését, ami állítása szerint mindössze napi 30-40 perces őrzést jelent a valóságban. Ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy nemrég ismeretlenek felgyújtották a galvániszapot lefedő fóliát, de ezt az esetet szerinte "eltitkolták".

A képviselő közölte, azt kérik Fodor Gábor környezetvédelmi minisztertől, hogy haladéktalanul intézkedjen a veszélyes hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról, és addig is kötelezze az önkormányzatot a terület 24 órás őriztetésére.

Kál Károly a sajtótájékoztató után - ugyancsak a helyszínen - azt közölte, hogy nem tartja összeférhetetlennek cége önkormányzati megbízását. Elmondta azt is, nem tudja, hogyan kerültek a telepre új hordók, illetve abban sem biztos: érkezett-e egyáltalán újabb szállítmány.

Közölte, a területet a megbízás értelmében nem őrzik, csak "rendszeresen ellenőrzik". Arra a kérdésre, hányan látják el ezt a munkát, azt mondta: ez olyan szakmai kérdés, amire nem szívesen válaszol.

A kerülettel kötött szerződés szerint ez napi négyszeri "változó időpontban történő helyszíni szemrevételezést" jelent "egy fő igénybevételével (gépkocsival)". Mindezért a cég havi 305 ezer forint + áfa illeti meg.

(NOL/MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.