Egy asztalnál Nagy Imre és Apró Antal unokája

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája uzsonnára hívta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor feleségét, hogy gyermekek társaságában beszélgessenek az ország múltjáról és jövőjéről. Lévai Anikó nemet mondott, Dobrev Klára viszont ott lesz június 14-én. Apró Antal és Nagy Imre leszármazottja egy asztalnál – erről a különös helyzetről kérdeztük őket, szintén egy asztalnál.

- Milyen gondolatok, érzések futnak át Önökben, amikor találkoznak? Vannak még kibeszéletlen sérelmek?

Dobrev Klára: - Nem most találkozunk először. Amikor két éve megismertem Katit, az első gondolatom az volt, hogy mennyire szimpatikus ember – valahányszor találkoztunk mindig jól el tudtunk beszélgetni a jelenről és a múltról is. Semmiféle konfliktus nem volt soha köztünk, sem valamiféle érzelmi tüske. Emlékszem, tavaly október 23-án a hősök terén, az emlékmű-avatáson - amit zajongó motorosok becstelenítettek meg - mentünk egymás mellett letenni egy-egy szál virágot. És emlékszem, hogy Kati megszorította a kezemet. Az nagyon sokat jelentett nekem abban a pillanatban, abban a hangulatban. Ezt a gondolkodást próbálom megtanítani a gyerekeimnek is: emlékezni kell a múltra, de közben éljük tovább a normális életünket. ’89-ben még megpróbálták egyesek a közbeszéd témájává tenni ezt az „apák és fiúk” kérdést, de később, bő egy évtizedig úgy tűnt, hogy magunk mögött hagytuk az ilyen felvetéseket. Az elmúlt egy-másfél évben aztán újra előjött a téma a politika felső köreiből. Ugyanakkor minden politikusnak szembe kell néznie azzal, hogy szavainak milyen hatása lehet a közös jövőnkre. A közös kakaózás is erről szól, ezért örültem nagyon a meghívásnak.

Jánosi Katalin: - Őszintén megmondom, nem szokásom utánajárni, hogy ki kinek a rokona. Ezért jó ideig nem is tudtam, hogy Klára kinek a családjából való. Egy nyitott, értelmes, szimpatikus nőt ismertem meg benne, akiről csak a tavalyi kavarodásban tudtam meg hogy ki is volt a nagyapja. De ezért én nem fogok másként nézni rá, hisz pontosan erről szólt ’89. Hogy ne legyenek többé listák, nyilvántartások, és mindenkit a saját élete és munkája alapján ítéljünk meg. Ez a találkozó azt próbálja üzenni a közvéleménynek, hogy legyen bármilyen mély is a közéleti szakadék, a gyermekeinkre ezt nem akarhatjuk ráhagyományozni. Ott van például a Habsburg család. Boldog vagyok, ha valahol találkozom velük, és a legteljesebb tisztelettel beszélgetek velük. Eszembe sem jut, hogy az ő családjukkal kapcsolatban miféle dolgok történtek a történelmünkben, vagy például, hogy szóba hozzam Haynaut.

 - Vajon tud-e a találkozónak üzenetértéke lenni ebben a mai „motorzúgásos” közegben?

Jánosi Katalin: - Az ordibálás, a kerepelés és a tojásdobálás nyilván mindig jobban átjön a sajtón, mint az édesanyák és a gyerekek hangja. Ugyanakkor úgy látom, a politikusaink - zömében férfiak - beszorultak valamiféle csapdahelyzetbe, amin a magunk női eszközeivel kötelességünk megpróbálni enyhítni.

Dobrev Klára: - Én nagyon hiszek a példa erejében. Mondani bármit lehet, de az ember csakis a saját tetteivel és magatartásával tud példát mutatni. Amit például a Kati csinált az elmúlt években a Nagy Imre Házban az egyszerűen fantasztikus. Politikai hovatartozástól függetlenül összehozta az embereket, mindenkit, aki szeretné ezt a korszakot őszintén megbeszélni és feldolgozni. Ezért én optimista vagyok, mert hiszem, hogy előbb-utóbb a halk hangok is eljutnak a fülekbe, ha igazak. Szerintem most nekünk van igazunk.  

Jánosi Katalin: Egyetlen esemény persze nem fog csodát tenni, különösen hogy teljesen nem is sikerült – inkább csak egy fél lépésnek mondható. (Mint utaltunk rá, Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó nem lesz jelen a közös uzsonnán – a szerk.) Személy szerint nagyon sajnálom, hogy Lévai Anikó nem fogadta el a meghívásomat, és hogy a Fidesz elnöke sem jön el csendes emlékezésünkre. Azt mondanám, hogy Orbán Viktor legutóbbi könyve éppen arról is beszél, amit mi csinálunk itt és most: a tisztelet, a szeretet és az összefogás fontosságáról és az ország egységéről. Remélem, hogy a nyári szünet jótékony hatással lesz a politikusainkra is. Mert nem normális, ami most van, és nem vezet sehová, ami mostanában folyik. Bár persze azt is tudom, hogy néhányan érdekeltek a mostani állapot fenntartásában. A civil társadalomnak éppen itt van nagy feladata; az értelmetlen indulatok megszüntetésében.   

Dobrev Klára és Jánosi Katalin a Nagy Imre Emlékházban
Dobrev Klára és Jánosi Katalin a Nagy Imre Emlékházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.