Zöldség-gyümölcs tészeket akar látni az EU

Jövőre indul az EU zöldség-gyümölcs reformja a keddi megállapodás alapján. Gráf József miniszter szerint 90-95 százalékban teljesültek a magyar igények.

Termelési-értékesítési szervezeteken (tészeken) keresztül lesznek elérhetők azok a lehetőségek, amelyekről az EU zöldség-gyümölcs termelés reformjának keretében kedden megállapodtak az unió agrárminiszterei. Gráf József miniszter lapunknak elmondta: 90-95 százalékban sikerült érvényesíteni a magyar célokat, ideértve a tészek uniós finanszírozásával kapcsolatos igényeket, a bogyós gyümölcsöket termelőkre vonatkozó szabályozást (a meggytermelők kivételével) vagy éppen a paradicsomtermelők célzott támogatását.

A jövőre életbe lépő változások részeként az 50 százalékos uniós támogatás a 60 százalékot is elérheti azokon a területeken, ahol a tészeken keresztül történő értékesítés aránya nem éri el a 20 százalékot. E szervezetek elterjedtsége az EU-n belül nagy szórást mutat - Hollandiában teljesen bejáratottak, Kelet-Európában gyermekcipőben járnak. Gráf elmondta: hazánkban minden erőfeszítés ellenére 16-18 százalék a részesedésük. Az új tagállamok a tészek létrehozására is támogatást kaphatnak.

A tészeken keresztül 50 százalékos EU-támogatás jár válságkezelésre, beleértve a termés biztosítását és a bankkölcsönhöz való hozzájutás lehetőségét. A piacról való kivonás teljes, százszázalékos uniós támogatást kap (a forgalom legfeljebb öt százalékáig, illetve az EU nyolcmillió eurós keretének erejéig), ha a zöldséget, gyümölcsöt (ingyen) iskoláknak, kórházaknak adják. Az EU a teljes piacra dobott érték legfeljebb 4,1 százalékáig támogatja a tészeket - ez (magyar szorgalmazásra is) akkor lehet fél százalékponttal nagyobb, ha ezt kizárólag válságmegelőzés, illetve -kezelés magyarázza.

A (tag)állami támogatást három éven át úgy szabályozzák, hogy mindazok, akik nem tagjai tészeknek, de ilyennel szerződésben vannak, válságkezelés esetén a tészes társaikhoz képest legfeljebb 75 százalékban kapnak kártérítést.

Csakúgy, mint a közös agrárpolitika más területein, a juttatások itt is elválnak a termeléstől. A zöldség- és gyümölcstermelésre hasznosított földterületek az SPS, az egyszerűsített területalapú támogatások körébe tartoznak majd. A paradicsomra a tagállamok négyéves fizetési átmenetet kapnak.

A tagállamoknak a tészekkel közösen kell operatív programokat készíteniük. Ezekben a források legalább tíz százalékát környezetvédelmi célokra kell fordítani (az új tagállamok megúszták a húsz százalékot); az EU 60 százalékig terjedő arányban támogatja az organikus termesztést. Az eper- és málnatermelők hektáronként - és legfeljebb öt éven át - 230 euró (58 ezer forint) átmeneti közvetlen kifizetéshez juthatnak, amit a tagállamok saját belátásuk szerint hektáronkénti legfeljebb 170 euróval (43 ezer forint) fejelhetnek meg. A meggyre vonatkozó hasonló magyar igényt az EU nem fogadta be.

Román vendégmunkás egy spanyol paradicsomültetvényen. Szövetkezést támogat az unió
Román vendégmunkás egy spanyol paradicsomültetvényen. Szövetkezést támogat az unió
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.