Pákh Imre és az üres falak

Hogy kicsoda Pákh Imre, azt egyszerűen is meg lehet válaszolni. Az 57 éves üzletember Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa. Mindez már önmagában is elegendő ok arra, hogy hoszszabban időzzünk a személye körül. Azzal, hogy a Leningrádi Egyetem egykori arab (!) szakos hallgatója a torgyáni hőskorban a pártelnök befolyásos tanácsadója volt, talán még inkább sikerül felajzani a kíváncsiságot.

A kalandos életű főhős Munkácson született 1950-ben, anyja főkönyvelő volt, apja a család háború előtti vállalkozásának romjain maszekként éleszthette újjá a sírkövességet.

- Mai értelemben véve polgári életet éltünk a sajátos szovjet viszonyok között - jegyzi meg Pákh Imre. - Gyakran fölbukkantak a házunkban művészek, köztük nem egy festő. A házunk tele volt könyvekkel, rajzokkal. A jobb módú munkácsi családok közé tartoztunk. A szüleim úgy támogatták a művészeket, hogy képeket vettek tőlük. A nagybátyám, a Nagybányáig jutott Pákh János szintén ismert festőnek számított. Nálunk otthon a falakon mindenütt képek lógtak. Ma is idegesítenek az üres falak.

Leningrádban végzett 1972-ben, arab szakon, mint jeleztük, s az volt az egyetlen célja, hogy elhagyja a Szovjetuniót. Hasonlóképp gondolkodott a család többi tagja is. A nővér ekkor már Pesten élt, a báty is "kijött", s meg sem állt Amerikáig. Ő aztán, 25 év után visszatelepedett Munkácsra.

- Az egyetemen megismerkedtem egy amerikai lánnyal - lép be a történetbe a mindent elsöprő szerelem -, nyomban elvettem, és 1974-ben kivándorolhattam hozzá. Ez persze most végtelenül egyszerűen hangzik, a valóságban kissé bonyolultabb volt. A lényeg, hogy megnősültem, és fülig szerelmes voltam, ám oly erős honvágyam volt, hogy pár hónap után visszajöttem Pestre. De szerencsés voltam, mert az építkezésekkel foglalkozó cég, amelyhez a nejem révén kerültem, igényt tartott az orosz nyelvtudásomra: ezzel kezdődött a karrierem. Gyakran kellett a Szovjetunióba utaznom. Természetesen mindig Budapesten szálltam át.

Pákh 1979-ben már a New York Egyetem business-school szakának végzős közgazdásza, a Lincoln családból származó neje pedig a Bank of New York kelet-európai üzletekért felelős alelnöke. Hogy egy Lincoln lány miként jutott el az orosz nyelvig meg az orosz egyetemig? Eléggé prózai a megfejtés. Férjének úgy fedte föl a titkot, hogy a gimnáziumban kémiát vagy oroszt lehetett választani.

Pákh Imre a nyolcvanas években saját céget alapít. Kemikáliával, műtrágyával kereskedik, gyárakat létesít. Ezt a kilencvenes években számolja föl. Ma befektetőként van jelen az orosz és a közép-ázsiai piacon. A biotechnológia kérdései foglalkoztatják. Úgy véli, az őssejtkutatás a XXI. század legnagyobb üzleti lehetősége.

A Munkácsyhoz való feltétlen ragaszkodás oka egy örökölt Munkácsy-rajz, amelyet annak idején el tudott vinni magával Amerikába. De nem úgy történt, hogy Pákh Imrének egyszer csak eszébe jutott: Munkácsy-festményeket kellene gyűjteni. Ikonokkal kezdte még a leningrádi években.

- A magyar művészettel a nyolcvanas években kezdtem foglalkozni - adja magyarázatát a Munkácsyval történt találkozásnak. - Érdekes dologra lettem figyelmes. A gazdasági fejlődés jóvoltából világszerte megélénkült az aukciók világa. Sok jó kép került a piacra. Hamar rájöttem, hogy miért. Az 56-os amerikai magyarok anyagi helyzete ekkorra szilárdult meg olyannyira, hogy nagy összegeket ki tudtak fizetni egy-egy műtárgyért. De az is fontos, hogy a harmadik, negyedik generáció már nem ragaszkodott annyira a XIX. századi örökséghez. S ha azt tapasztalták, hogy a Munkácsy-kép nem húszezer, hanem negyedmillió dollárért kelt el az árverésen, ennyiért már megérte szétnézni a könyvtárszobában. Én XIX. századi képeket gyűjtöttem, de egy idő után már csak Munkácsyra koncentráltam.

- A Trilógia körüli problémákról az újságokból értesültem - idézi föl az öt-hat évvel ezelőtt történteket Pákh Imre. - Megvolt a veszélye annak, hogy a Golgotát elárverezik Amerikában.

Itt azonban tegyünk egy kitérőt, s kövessük nyomon a képek sorsát. A három óriás méretű festményt Munkácsy Párizsban készítette, különböző időszakokban. A Trilógia beutazta Európát, kétmillió ember nézte meg. Az Ecce Homo-t Déri Frigyes azért vásárolta meg, hogy átadja Debrecennek. Déri az első világháború előtt konzorciumot is alapított a Trilógia másik két művének megszerzésére. Tárgyalt az akkori tulajdonosokkal, például a Wannamaker család tagjaival (jól ismerték Munkácsyt, jártak a párizsi műteremben, a festő, aki díszvendég volt a Fehér Házban, amerikai útján náluk vendégeskedett 1886-ban). De a háború meghiúsította Déri terveit. A Krisztus Pilátus előtt és a Golgota a múlt század nyolcvanas évtizedéig Wannamakeréknél maradt. Ám az egyik örökös 1989-ben árverésre bocsátotta őket. A Krisztust a kanadai Tannenbaum üzletház tulajdonosa vette meg, a Golgota Julian Beck (Bereczki Csaba) képkereskedőé lett. Bereczki úgy gondolta, megválik a képtől, egy texasi vallásos intézmény lett volna a vevő, a templomukban szerették volna kiállítani. De gondok támadtak a finanszírozás körül, végül a Golgotát (itt érünk vissza a mába, hősünkhöz) Pákh Imre vásárolta meg. Az ár nem volt nyilvános, de két éve egymilliárd forintot ajánlott a Golgotáért Magyarországról egy magánszemély. Ez a legnagyobb összeg, amit valaha magyar festményért kifizettek (volna). De nem lett belőle semmi.

- Magánembernek nem adom el - jelenti ki Pákh Imre -, mert azért vettem, hogy Magyarországon legyen. 2016-ig helyeztem letétbe a debreceni múzeumban. A Krisztus Pilátus előtt sorsa problémásabb, mert Tannenbaum egy adótranzakció révén a Hamilton Galériának adományozta, s a kép 2008-ig maradhat letétben Debrecenben. Ezért megoldást kell találni, nehogy váratlan meglepetés érjen bennünket.

Snitt.

Bármily meglepő, Munkácsy után jöhet Torgyán József. Merthogy a műgyűjtő az egykori kisgazda elnöknek ma is jó barátja. Hajdan tanácsadójaként működött, de nem volt állásban a kisgazdáknál.

- Jóska családi barát volt, a szüleink ismerték egymást. A rendszerváltozás idején részt vettem az antibolsevik liga ülésein, ahol ő volt az elnök. Tüsténkedtem az amerikai útja körül, így jöttünk össze - hangzik a tömör összefoglaló. De Pákh Imre mosolyogva azt is elmondja: - A pártnak nyomda kellett, vettem hát egy nyomdát. Ami persze ma már nincs meg. De hát már székház sincs. Egy időben az lett volna a feladatom, hogy segítsek az elvesztett orosz agrárpiac visszaszerzésében. Nem jártam sikerrel. Én lettem volna az orosz kapcsolat.

Hogy milyen most a viszonyuk? - Kiváló! - mosolyog Pákh. - Torgyán József tele van energiával, egészsége helyreállt. Lehet mondani, hogy a '90-es években Magyarország legnagyobb demagógja volt, de hozzá kell tenni: nélküle eléggé szegényes a politikai élet. És ma már ismerünk nála demagógabb politikusokat is.

Munkácsy és a biotechnológiai befektetés jól megfér egymás mellett
Munkácsy és a biotechnológiai befektetés jól megfér egymás mellett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.