Demóteszt a G8-csúcs előtt

Kritizálni lehet, tüntetni kevésbé a globalizáció ellen - Hamburgban. Kereken hatezer tüntető tesztelte hétfőn, hogy mit jelent a német kormány fogadkozása: kívánatos a kritika a jövő héten a mecklenburgi Heiligendammban rendezendő G8-csúcsértekezlettel kapcsolatban. Az eredmény egyelőre legalább is kérdéses.

A demonstrálók az úgynevezett Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) este kezdődött kétnapos külügyminiszteri fóruma alkalmából gyűltek össze a kikötővárosban, de a menet megfigyelők szerint soha nem látott méretű, több ezer fős rendőri kíséretet kapott: a vízágyúk és páncélozott rendőrségi járművek által kísért egyenruhások ötsoros formációban hermetikusan körbefogták a felvonulókat, akiknek esélyük sem igen volt rá, hogy a tanácskozás helyszínéhez akár hallótávolságba kerüljenek.

Német lapjelentések szerint a rendezők az este folyamán egy ízben feloszlatták a demonstrációt a rendőri beavatkozások miatt, ám ezt követően a rendfenntartók nagyobb csoportok ellen vízágyúkat vetettek be, több tüntetők őrizetbe vettek.

Közben a kormány a hét végén különböző csatornákon azt az üzenetet igyekezett eljuttatni a közvéleményhez, hogy üdvözli a jövő heti G8-csúcs ellen szerveződő nagyszabású tüntetéseket, amennyiben azok erőszakmentesek maradnak.

Az alternatív csúcs

A Rostockban rendezendő alternatív csúcsértezlethez minden eddiginél szélesebb körben csatlakoztak különböző profilú civilszervezetek. A szervezők szerint a kezdeményezők és támogatók köre mintegy negyven szervezetből áll, közöttük olyanok, mint az Attac, az Oxfam, a BUND (természetvédők), az IG Metall (vasasszakszervezet), a Pro Asyl, a Misereror, a VENRO, a Greenpeace, az Evengélikus Fejlesztési Szolgálat, a Verdi (ágazati szakszervezeti szövetség), a Kenyeret a Világnak (Brot für die Welt segélyszervezet), a GEW (oktatási és tudományos dolgozók szakszervezete). A nyolc központi pódiumrendezvényen kívül több, mint 120 műhelybeszélgetést terveznek a város különböző pontjain. A témák a világ vezető ipari hatalmai és Oroszország vezetői – a G8 – csúcsértekezlete napirendjéhez illeszkednek; így előtérbe kerül a klímaváltozás, a környezet, az energia, a munka és társadalom, a globális igazságosság, kérdésköre, továbbá az EU, a háború, a militarizálódás, a migráció, a rasszizmus, az oktatás, a nemek közti egyenlőtlenségek.


Angela Merkel  kancellár szokásos heti internetes videoüzenetében kijelentette: mindenki, aki egy humánus globalizációért emeli fel a szavát, hozzá kell járuljon az erőszak elkerüléséhez. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a legnagyobb példányszámú bulvárlap (Bild) keddi számában azt fejtegeti, hogy számos, a globalizáció bírálói által megfogalmazott kérdés helyénvaló, ám egyúttal ő is a tiltakozás erőszakmentes formáira hívja fel a figyelmet. Wolfgang Schäuble belügyminiszter vasárnap nyilatkozott a Bild am Sonntag hasábjain arról, hogy „alapjában véve kívánatosak” a csúcs elleni tiltakozások.

A politikusok megnyilatkozásainak hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy bár hagyományosan militáns, szélsőbalos, anarchista és úgynevezett autonóm csoportok is tüntetni készülnek, ezúttal minden eddiginél széleskörűbb támogatás nyilvánul meg az immár ugyancsak tradicionális ellen-csúcs kifejezetten békés, civil kezdeményezései iránt.

A belügyminiszter látványos túlkapásai nagyon sok szimpatizánst szereztek a globalizációkritikus mozgalmaknak, amelyek térnyerését a német nagykoalíció neoliberális kurzusa is segíti.

Az Attac németországi szervezetébe az utóbbi hetekben-hónapokban minden eddiginél többen kérték felvételüket, és ezzel egyidejűleg a mozgalom bevételei is látványosan megnőttek. Kétségkívül nagy hatást váltott ki a CDU egykori főtitkára, Heiner Geissler csatlakozása a szervezethez.

Megfigyelők szerint amúgy a G8 csúcsértekezlete ezúttal eleve kudrcra van ítélve, nem utolsó sorban azért, mert az Egyesült Államok hallani sem akar érdemi megállapodásról a klímaváltozás elleni közös fellépés dolgában.





Tüntetõk Hamburgban rohamrendõrök körgyûrûjében
Tüntetõk Hamburgban rohamrendõrök körgyûrûjében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.