Felfüggesztett börtön a főúttörőnek

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte Rácz Pétert, a Magyar Úttörők Szövetségének vezetőjét a Fővárosi Bíróság.

Rácz Péter 1999-ben (az úttörőszövetség ügyvezető elnökeként) 14,2 millió forintért eladta a csillebérci úttörőtábor 94 millió forintot érő vadászházát. Ez a bíróság szerint hűtlen kezelés. Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy időközben elhunyt kínai állampolgár volt, a cég másik "birtokosa" pedig - pár héttel az adásvétel után - Rácz Péter unokatestvére lett. Ráadásul a vadászházat utóbb visszabérelte az úttörőszövetség. A bíróság szerint elfogadhatatlan, bűnös szándékot jelez az, hogy az ingatlan tényleges értékének 16 százalékáért adták el, de önmagáért beszél a rokoni kötelék is. (A büntetőper másodrendű vádlottját, a vadászház eladásánál közreműködő ingatlanszakértőt - aki több valótlan tartalmú szakértői véleményt adott ki, s több ügyben is elítélték magánokirat-hamisítás miatt - pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság.)

Az ítélettel egy hosszú bírósági procedúra végére került pont. Az ügy még 2002-ben kezdődött a fideszes Rogán Antal feljelentésével. Ám akkor a rendőrség megszüntette az ügyet, s csak az ügyészség utasítására indította újra. Az eredmény: 2003-ban Rácz Péter gyanúsítottá vált.

Ha intézményesített szervezeti és politikai kapcsolat nincs is az MSZP és az úttörőszövetség között, ideológiai és személyi azért akad. Rácz Butor Klárával, az MSZP kampányigazgatójával él együtt. Számos szocialista politikussal a gyerekeknek egy "Grund Klubhálózatot" szerveznek.

Rácz Péter egy korábbi tárgyaláson
Rácz Péter egy korábbi tárgyaláson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.