Széna vagy szén?

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke hétfőn mutatja be az MTA Nyelvtudományi Intézetében a Tinta Könyvkiadó gondozásában közreadott új, kétkötetes Értelmező szótár+-t.

Mikor hat évvel ezelőtt rádöbbent - mondta lapunknak Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó vezetője -, hogy kisiskolás leánya nem ismeri a szén szót, és azt összekeveri a széna szavunkkal, elhatározta, hogy egy új szótárban leltárba veszik a magyar nyelv szavait

A munkát most fejezték be, a többéves intenzív gyűjtés és rendszerezés gyümölcseképpen a magyar nyelvnek egy újszerű értelmező szótárával rukkoltak ki. A címben elhelyezett + jellel az újszerűséget kívánták jelezni. Ugyanis ez a szótár azonkívül, hogy értelmezi a 16 000 vastag betűs címszó jelentését, túllép a klasszikus értelmező szótári funkción, és pluszként összességében negyedmillió nyelvi adatot kapcsol a címszavakhoz. A szótár többek között megadja a címszó szinonimáit, ellentéteit, tájszói megfelelőit és etimológiáját is. A szótár ezek mellett utal a címszó gyakoriságára, felsorolja a kapcsolódó szólásokat, közmondásokat, és amennyiben szükséges, nyelvhasználati tanácsokkal is szolgál. Mindemellett először a magyar szótárirodalomban a függelékben fogalomköri csoportosításban is megtalálhatjuk a szavakat. A 200 fogalomkör egyike a mértékegységek szavait tartalmazza - itt együtt láthatunk 54 régi és új mértékegységet az akótól, az iccén és az íven át a wattig.

Eőry Vilma főszerkesztő és népes szerkesztőcsapatának tagjai mindnyájan az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársai, akik különös figyelmet tanusítottak nyelvünk új és régi szavainak újabb jelentése iránt. Így pl. már tartalmazza a szótár a kukac szónak az elektronikus levelezésből használt új jelentését is. A címszóanyag kiválogatásánál további fontos szempont volt, hogy lehetőleg a tanulóifjúság kötelező olvasmányaiban szereplő régies, ma már nem használt szavak is benne legyenek a szótárban, például az olyan foglalkozásnevek, mint a csiszár, felcser, ispán, kasznár, pintér, tőzsér.

A két kötet 1824 oldalt számlál, s 11 990 forintért vásárolható meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.